Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ηράκλειο: Διώξεις στους συλληφθέντες για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος τριών εκ των κατηγορουμένων για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη. 

Στους κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τετελεσμένη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Εναντίων των υπολοίπων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκτός από τον αλλοδαπό στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα αποδοχής μνημείων.

Ακόμα, δύο από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην αποδοχή και διάθεση μνημείων και ακόμη δύο για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας. Όλοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό δύο ακόμη ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρώην λιμενικός και συνταξιούχος αρχαιολόγος στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ένας πρώην λιμενικός, ένας συνταξιούχος αρχαιολόγος, ένας επιχειρηματίας και ένας Ιταλός επίδοξος αγοραστής ήταν μεταξύ των πρώτων συλληφθέντων για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.  

Το βράδυ της Τρίτης οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε έναν 57χρονο, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αστυνομία και σε αυτόν αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό.

Ο Σικελός με το όνομα Τζιοβάνι εκτιμάται ότι είχε έρθει  στην Ελλάδα για να λειτουργήσει ως μεσάζων στην παράνομη πώληση των αρχαίων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο συνταξιούχος λιμενικός που έχει ξανααπασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν για άλλα αδικήματα και ο τεχνίτης – ελεύθερος επαγγελματίας ήταν, εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, τα πρόσωπα που ήδη από το 2020 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και αναζητούσαν υποψήφιους πωλητές και αγοραστές αρχαιοτήτων.

Ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχε υπηρετήσει ως αρχαιοφύλακας σε αρχαιολογικό χώρο στην Μεσσαρά. Πριν από αρκετά χρόνια, το όνομά του ενεπλάκη σε παρόμοια υπόθεση, χωρίς να του απαγγελθούν τότε κατηγορίες.

Όπως είναι γνωστό, στην δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων δύο ατόμων, τα οποία αναζητούνται από την Αστυνομία. 

Πρόκειται για 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και έναν 71χρονο, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι με τον Ιταλό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δυνατότητα επεμβάσεων από ιδιώτες ιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία

Κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία. Η τροπολογία κατ...

Κρήτη: Δυο συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία

Στη σύλληψη δυο ανδρών, για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας προχώρησαν αστυνομικοί στο Ηράκλειο και στα Μάλια του Δήμου Χερσονήσου. Στη μια περίπτωση 40χρονος αλλοδαπός που παρ...

Φόρτωση άρθρων...