Πέμπτη
13 Αυγούστου 2026

Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια από τα μέσα της εβδομάδας

Ελλάδα
Tags: καιρός

Τον ανήφορο παίρνει για τα καλά η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Κυριακή θα σκαρφαλώσει τοπικά ακόμα και στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές κι απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μπόρες και πιθανώς στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι- απόγευμα στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί ως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 ως 35 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία από 21 ως 34 βαθμούς Κελσίου και τους ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 Μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.

Δευτέρα: Επιστρέφουν τα μελτέμια

Από τη Δευτέρα οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν αισθητά, φέρνοντας μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών, γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο νότιο Κρητικό Πέλαγος δεν αποκλείεται κατά τόπους να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 33 με 35 βαθμούς στα ανατολικά και έως τους 36 βαθμούς στα δυτικά.

Τρίτη: Επιμένουν οι ισχυροί βοριάδες

Η Τρίτη θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείονται λίγες πρόσκαιρες μπόρες σε ορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα παραμείνουν τα ενισχυμένα μελτέμια, με ανέμους 6 έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά έως 8 μποφόρ στην Εύβοια, την ανατολική Αττική και τα νοτιοανατολικά πελάγη.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα διατηρήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε υψηλά επίπεδα, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές.

Από τα μέσα της εβδομάδας νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα, από την Τετάρτη και μετά οι βοριάδες θα αρχίσουν να εξασθενούν, επιτρέποντας στη θερμοκρασία να ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία.

Οι μέγιστες τιμές αναμένεται να φτάσουν τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις κλειστές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενδέχεται να σημειωθούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η εξέλιξη του καιρού μετά τις 14 Ιουλίου παραμένει αβέβαιη και θα αποσαφηνιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς τα αριθμητικά μοντέλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς την ένταση και τη διάρκεια του ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Είχα μπουχτίσει από τη δουλειά» λέει ο 59χρονος που έβαλε έξι φωτιές στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Στο γεγονός ότι είχε μπουχτίσει από τη δουλειά απέδωσε τις φωτιές που έβαζε στη Σίνδο ο 59χρονος άνδρας, που πήρε προθεσμία από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης για να απολογηθεί την Παρα...

Φωτιά σε σπίτι στην Πετρούπολη: Επί ποδός η Πυροσβεστική - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική το πρωί της Πέμπτης (13/08) για φωτιά σε σπίτι στην Πετρούπολη. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα. Λόγω της φωτιάς η τροχα...

Φόρτωση άρθρων...