Τρίτη
21 Ιουλίου 2026

Καιρός: Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος την Δευτέρα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα το απόγευμα στη χώρα μας, που πλήττεται ήδη από τον μίνι καύσωνα.

Το επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης προς την Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί αύριο, Τρίτη 21 Ιουλίου και, μεθαύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AtmoHub, ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο ευνοούν τη μεταφορά αερίων μαζών πλούσιων σε ερημική σκόνη από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν την Τρίτη και την Τετάρτη

Από σήμερα το απόγευμα ξεκινά η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης, αρχικά με ασθενείς συγκεντρώσεις, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ όπως τονίζεται από το AtmoHub, αύριο, Τρίτη 21 Ιουλίου, και μεθαύριο, Τετάρτη 22 Ιουλίου, το επεισόδιο αναμένεται να ενταθεί, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται στη δυτική και νότια Ελλάδα, επηρεάζοντας κυρίως:

• Πελοπόννησο

• Κρήτη

• Νησιά του Ιονίου

• Δυτική Ελλάδα (κατά τόπους)

Όπως επισημαίνεται, η μεταφορά της σκόνης αναμένεται να επηρεάσει και τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τοπικά αυξημένες συγκεντρώσεις PM10 κοντά στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προγνώσεις, οι συγκεντρώσεις ενδέχεται να φτάσουν τοπικά τα 60-70 μg/m³, κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, προκαλώντας παροδική επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα.

«Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά) καλό είναι να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και να περιορίζουν την παρατεταμένη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον παρατηρηθούν αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων», υπογραμμίζει το AtmoHub.

Η μεταφορά της σκόνης αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά μετά την Τρίτη, καθώς μεταβάλλεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή.

Ξεπέρασε τους 41 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε η θερμοκρασία στη χώρα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τοπικά τους 41°C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Ρίζα Κορινθίας, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και στην Ωλένη Ηλείας, όπου έφτασε τους 41.1οC.

Στον χάρτη του σχήματος απεικονίζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα έως τις 17:30 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2026. Στον πίνακα εντός του σχήματος παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40ο σε 24 σταθμούς (περίπου το 4% του συνόλου) και τους 37οC σε 159 σταθμούς του δικτύου (περίπου το 28% του συνόλου).

xartis

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα εξαιτίας ενός μαΐστρου, βορειοδυτικού άνεμου, θα υπάρξει μία ανάσα στους πολίτες, ωστόσο στις περιοχές στα ανατολικά αυτός ο άνεμος θα λειτουργήσει ως λίβας. Έτσι η χειρότερη μέρα για την Αττική με 40αρι και για περιοχές όπως η ανατολική Στερεά, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αργολίδα και η Κορινθία, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και τους 42 βαθμούς θα είναι η Τετάρτη. Σε αυτές τις περιοχές θα δημιουργηθούν και πολύ επικίνδυνες συνθήκες για πυρκαγιά γιατί ο λίβας είναι θερμός, ξηρός και ευνοεί την ταχεία εξάπλωση.

Από την Πέμπτη αναμένεται να λήξει αυτό το κύμα καύσωνα παντού με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τους 32-34 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο από την Παρασκευή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναμένεται αλλαγή του σκηνικού του καιρού με βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, πιθανόν και στην Αττική.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 21 Ιουλίου

Γεγονότα 356π.Χ: Ο ναός της Αρτέμιδος Εφέσου, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, καταστρέφεται από εμπρησμό. 365π.Χ: Παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) καταστρέφει την πόλη της Αιγύ...

Φόρτωση άρθρων...