Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Καιρός: Τα δύο ακραία πρόσωπα του Ιανουαρίου

Δύο ακραία θερμοκρασιακά πρόσωπα είχε ο Ιανουάριος, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Άρχισε θερμός για να ακολουθήσουν το δεύτερο δεκαήμερο οι κακοκαιρίες «Διομήδης» και «Ελπίδα».
Ο Ιανουάριος 2022 ξεκίνησε αρκετά θερμός, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, όπου τοπικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας την πρώτη εβδομάδα του μήνα ξεπέρασαν τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές κατά 10-12°C.

Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από ψυχρές εισβολές και την κακοκαιρία «Διομήδης» και η θερμοκρασία επανήλθε για λίγες μέρες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές.

Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που στην ανατολική ηπειρωτική χώρα μεταφράστηκαν σε αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών έως και -11°C από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

Συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί στην Κρήτη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα, με κατά 1,2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τις φυσιολογικές τιμές. 

Πρόκειται για τον τρίτο πιο ψυχρό Ιανουάριο στα νησιά του Αιγαίου από το 2010, πίσω από τους αντίστοιχους του 2017 (-1,8°C) και 2012 (-2,1°C).

Σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασιών είχαμε και στη Στερεά Ελλάδα κατά την κακοκαιρία «Ελπίς», με τον μετεωρολογικό μας σταθμό στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) να καταγράφει μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στις 24/01 κατά 11.3°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Τέλος, στη Βόρεια Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί το πλήθος των ημερών με θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας, ειδικά στο Κάτω Νευροκόπι (22 ημέρες) και στον Πολύγυρο και στη Ξάνθη (18 ημέρες).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα από κορωνοϊό, 13 διασωληνωμένοι – Ένας νεκρός από γρίπη

Τα στοιχεία για τον κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης και τον RSV ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην εβδομαδιαία έκθεση Επιδημιολογικής Ε...

Στίγκας: Υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν – Ναι στην Πρόταση Δυσπιστίας

Οι Σπαρτιάτες θα υπερψηφίσουν την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατ...

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι ιδιοκτήτες γηροκομείου μετά τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού από φωτιά

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες ενός κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη έπειτα από περιστατικό στο οποίο ξέσπασε φωτιά και έχασε τη ζωή του ένας 66χρονος που φιλοξενούνταν ...

Φόρτωση άρθρων...