Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Σε λευκό κλοιό η ανατολική και νότια χώρα – Επέλαση του χιονιά και στην Αττική (Videos)

Σήμερα, Παρασκευή, η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα επηρεάσει τα ανατολικά και νότια της χώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι οι χιονοπτώσεις, καθώς χιόνια αναμένονται από τη Μακεδονία και νοτιότερα, στην ανατολική Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Πελοπόννησο και στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Από το βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες και την Εύβοια, τις Κυκλάδες μέχρι και την Κρήτη.

Ωστόσο, θα χιονίσει και σε χαμηλό υψόμετρο, σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι χιονοπτώσεις στα πεδινά θα είναι παροδικές, με την έννοια ότι θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο ενδιάμεσα. Στα δυτικά και βόρεια θα επικρατήσει περισσότερη ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις, αλλά το πρωί και το βράδυ ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει στους -10 και -12 βαθμούς, με ισχυρό παγετό.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει το μεσημέρι τους 6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια, και 8-10 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές, τοπικά στα δυτικά μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι βορειοανατολικοί, στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ και στο Αιγαίο 4-6 μποφόρ, στο ανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα.

Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά διαστήματα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του νομού μέχρι και τα πεδινά, καθώς και στα βόρεια προάστια. Μέσα στο λεκανοπέδιο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονόνερο, με διαστήματα με ήλιο ενδιάμεσα. Η θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, με βοριάδες 4-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και παροδικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στις γύρω περιοχές. Η θερμοκρασία από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, βόρειοι οι άνεμοι στο Θερμαϊκό 3-4 μποφόρ.

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς η χώρα

Σε κλοιό έντονης κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα με τους ψυχρούς ισχυρούς βοριάδες να σαρώνουν στεριά και θάλασσα, χιόνια να πέφτουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές, η Αττική ανάμεσά τους, και το κρύο να είναι ανυπόφορο. 
Και παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά κινούμαστε προς τα μέσα Μαρτίου, η βαρυχειμωνιά δεν προτίθεται να εγκαταλείψει σύντομα τη χώρα μας. Τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα θέλουν την ισχυρή ψυχρή εισβολή να παραμένει για αρκετά 24ωρα ακόμη πάνω από την περιοχή μας, δοκιμάζοντας τις αντοχές πλήθους κόσμου, που αδυνατούν να ζεσταθούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εξαιτίας της πρωτόγνωρης ακρίβειας.

Πολλά προβλήματα

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οδικά δίκτυα ανοίγουν και κλείνουν ύστερα από συσκέψεις επιτελών της Πολιτικής Προστασίας με τις τοπικές Αρχές, ενώ μεγάλος αριθμός σχολείων σε πολλές περιοχές δε λειτούργησαν εχτές για δεύτερη μέρα.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης, χιονίζει σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, ενώ χιονόνερο έπεσε στο Κέντρο. Δυστυχώς, τις επόμενες ώρες αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία απευθυνόμενη σε κατοίκους της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας συνέστησε ακόμη μία φορά, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το έστρωσε

Στη Βοιωτία, τα εκχιονιστικά μηχανήματα που είχαν αποσυρθεί ύστερα από την τιτάνια μάχη του περασμένου Ιανουαρίου με την κακοκαιρία «Ελπίδα», ξαναβγήκαν στους δρόμους, κυρίως στους ορεινούς για να τους κρατήσουν ανοικτούς. Το χιόνι εκεί ήταν πολύ και έντονο. Στη Βόρεια Εύβοια το χιόνι ξεπέρασε τους 20 πόντους ενώ στην Ιστιαία εξακολουθεί να χιονίζει με αμείωτο ρυθμό.

Αυτή η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει δραματικά τα επόμενα 24ωρα, και τις επόμενες 3-4 μέρες το κρύο θα είναι πολύ έντονο.
Ειδικότερα, σήμερα, Παρασκευή θα έχουμε μια καιρική ανάπαυλα στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και τις Σποράδες. Παρόλα αυτά θα έχουμε σύννεφα και θα δώσουν χιόνια και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Στην Ευρυτανία, στην Φθιώτιδα και στην Φωκίδα θα έχουμε επίσης κάποιες μπόρες χιονιού, ενώ στα Επτάνησα και στα δυτικά θα έχουμε μόνο ήλιο. Οι Κυκλάδες και η Κρήτη μέχρι και στην Κάρπαθο θα έχουν σύννεφα που θα δίνουν βροχές στα παραθαλάσσια και χιόνια στα ορεινά.

Στην Αττική

Στην Αττική το πρωί της Παρασκευής θα έχουμε εξασθένηση των φαινομένων αλλά θα έχουμε διάσπαρτες μπόρες χιονιού και από το βράδυ νέα παύση. Η θερμοκρασία από 1 έως 8 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ήλιο με δόντια και στα ορεινά ενδέχεται να έχουμε μπόρες χιονιού, ενώ προς το βράδυ θα επικρατήσουν τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία από -3 έως 8 βαθμούς.

Κρύο

Ωστόσο, το Σάββατο από το Βορειοδυτικό Αιγαίο θα χαλάσει ο καιρός και θα έχουμε χιόνια στις Σέρρες, στην Χαλκιδική, στη Μαγνησία και στα βορειοδυτικά της Θεσσαλίας. Στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στις Σποράδες θα έχουμε μετά το μεσημέρι νέες πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τα ανατολικά της Πελοποννήσου.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με τον βοριά να παραμένει και να έχουμε τσουχτερό κρύο.

Κλειστά σήμερα σχολεία στην Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και μετά από διαβούλευση με τους Δημάρχους δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης και σήμερα, Παρασκευή, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα, σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής λόγω της κακοκαιρίας Φίλιππος.
Κακοκαιρία Φίλιππος: Εφοδιασμένα με αλυσίδες τα οχήματα στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, για την κίνηση στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.
Από το ίδιο σημείο της Εθνικής Οδού δεν επιτρέπεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πληρωμές με κάρτα στα λεωφορεία express του αεροδρομίου - Μέχρι τέλος του έτους σε Μετρό, Τραμ και τρόλεϊ

Ξεκίνησε την Τετάρτη η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λ...

Φόρτωση άρθρων...