Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Καλά στην υγεία του ο πρώτος ασθενής με τη μετάλλαξη «Όμικρον»

Από τη Νότιο Αφρική έφτασε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν 45χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Νοτίου Αφρικής, με καταγωγή από το Κολυμπαρι Χανίων Κρήτης. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο 45χρονος αναχώρησε από το Γιοχάνεσμπουργκ και μέσω του Άμπου Ντάμπι έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί πήρε το αεροπλάνο με προορισμό τα Χανιά. Στο αεροδρόμιο των Χανίων υπεβλήθη σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό.

Μια μέρα μετά εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα, όμως τα τεστ του έως και τις 28 Νοεμβρίου έβγαιναν αρνητικά. Στις 29 το rapid test βγήκε θετικό όπως και το μοριακό στις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και σήμανε συναγερμός. Τα ξημερώματα η ανάλυση του δείγματος έδειξε την «Όμικρον».

«Είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή την στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα, που ήταν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε έλεγχο με PCR. 

Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη «Όμικρον», χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ασθενής μηδέν έχει ήπια συμπτώματα, είναι πλήρως εμβολιασμένος με το εμβόλιο της Pfizer και παραμένει σε απομόνωση. «Ο ασθενής ξεκουράζεται είναι σε απομόνωση», τόνισε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής Ιολογίας.

Οι πρώτοι που μπήκαν σε καραντίνα ήταν οι δικοί του άνθρωποι, οι συγγενείς του. Όλες του οι επαφές έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν υποβληθεί σε τεστ τα οποία επί του παρόντος είναι αρνητικά.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής ήταν άμεσος, κυρίως χάρις στον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα έκανε καθημερινά τεστ. Χιλιάδες δείγματα των τελευταίων ημερών ελέγχονται και στην Αθήνα.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρόμος για τρεις ηλικιωμένους στη Δόριζα Αρκαδίας - Σκοπιανός και Αλβανός τους έδεσαν, τους ξυλοκόπησαν και τους λήστεψαν

Θύματα αδίστακτων ληστών έπεσαν τρεις ηλικιωμένοι στην Αρκαδία. Ένας Σκοπιανός, ο οποίος ήταν αδειούχος των φυλακών Χανίων που δεν επέστρεψε στη φυλακή, και ο Αλβανός συνεργός τ...

Εντυπωσιακά πλάνα: Τα ακροβατικά των «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στον αττικό ουρανό

Αεροπορική επίδειξη στο Παλαιό Φάληρο στο ύψος του Φλοίσβου, από το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας διέσχισαν τον Αττικό ουρανό. Πρόκειται για...

Φόρτωση άρθρων...