Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς στις δομές σε Βόλο & Πωγωνιανή - «Με κλείδωσε σε αποθήκη και με χτύπησε στα 13 μου»

«Μπήκαν μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε» κατήγγειλε πρώην φιλοξενούμενος

Ελλάδα

Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμούς σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου σε Ιωάννινα και Βόλο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πρώην φιλοξενούμενος υποστηρίζει στην ΕΡΤ ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας στη δομή της Πωγωνιανής όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του νυν 18χρονου, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός το κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

«Είχε χτυπήσει και άλλα άτομα, τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά. Δεν το άφηναν πάντως να είναι κοντά στα άλλα παιδιά αυτό το στέλεχος», υποστηρίζει. Όπως λέει, τότε φοβόταν ότι δεν θα τον πίστευαν και γι’ αυτό δεν κατήγγειλε το περιστατικό, όμως δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει, εφόσον του ζητηθεί.

Αντίθετα ο 18χρονος μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους παιδαγωγούς που εργάζονταν στην δομή της Πωγωνιανής, Οι συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό στην δομή της Πωγωνιανής, ήταν σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον 18χρονο.

Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.

Ο νεαρός πάντως μιλά για δύο στελέχη που μπορούσαν να μετακινούνται από δομή σε δομή. Όπως λέει, οι δύο άνθρωποι είχαν επίσης μεγαλώσει στην Κιβωτό και ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο. Μάλιστα καταγγέλλει τη συμπεριφορά τους και μιλά για βία κατά των παιδιών.

«Έμπαιναν στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά»

Ο 18χρονος αναφέρει ότι είχε μεταφερθεί και στη δομή του Βόλου όπου οι συνθήκες ήταν «πιο άσχημες».

Μάλιστα αναφέρεται στην περίοδο που τα δύο στελέχη μετέβησαν στον Βόλο για να ερευνήσουν περιστατικό κλοπής. Οι άνθρωποι αυτοί, υποστηρίζει, κλείδωναν τα παιδιά στα δωμάτια, έμπαιναν τη νύχτα στα δωμάτιά τους και τα χτυπούσαν σκληρά, ενώ μετέπειτα έλεγαν ως δικαιολογία ότι τα παιδιά «έβλεπαν εφιάλτες και αυτοτραυματίστηκαν».

«Ήταν βία, τους χτυπήσανε άσχημα. Ένα παιδί 17 ετών το πλακώσανε, είχε χτυπήσει στο κεφάλι και στο αυτί, του τρέχανε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωμάτιο, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτυπούσε», είπε.

Η εισαγγελία έχει δώσει κλήση για κατάθεση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής στην Πωγωνιανή για όσα συνέβαιναν στη δομή του Βόλου.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές ερευνούν πλέον πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια. Από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε ο ιδρυτής της «Κιβωτού» πατέρας Αντώνιος, ο οποίος εμφανίστηκε αγανακτισμένος, κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη.

Ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση 50.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών

Μετά και τις επίσημες καταγγελίες για την Κιβωτό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που της δόθηκε, στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, τα οποία προέρχονται αφού δωρεές που συγκεντρώθηκαν. Η ενίσχυση δεν αφορά σε κάποια τακτική ή άλλη επιχορήγηση από το κράτος.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται, πλέον, διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Η ανάκληση έρχεται και μετά την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα να αποσυρθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» – Αεροσκάφος Boeing 737 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Πρόκειται για αεροσκάφος της ετ...

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη 1 Μαΐου

Δεμένα θα είναι την 1η Μαΐου τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Γενική...

Φόρτωση άρθρων...