Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Έπρεπε να είχε γίνει εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων

Την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων και την απαλλαγή άλλων τριών προτείνει ο εισαγγελέας.

Βαρύτατες ευθύνες στον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, επέρριψε ο εισαγγελέας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως λόγω της επιχειρησιακής θέσης του ως επικεφαλής στο πεδίο ο αξιωματούχος της Πυροσβεστικής όφειλε να εισηγηθεί την απομάκρυνση των πολιτών, αλλά δεν το έπραξε.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν «καταπέλτης» σε βάρος του κατηγορούμενου, σημειώνοντας ότι ήταν ο μοναδικός αρμόδιος να δώσει την εισήγηση. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν έχουν ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, γιατί η έλλειψη εισήγησης τούς αποστερούσε τη δυνατότητα να εξετάσουν την απομάκρυνση».

Ο εισαγγελέας, αναφορικά με τις ευθύνες του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, τόνισε: «Η εισήγηση παρέχεται από τον επίγειο επικεφαλής και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίζουν. Αποδείχθηκε ότι επιχειρησιακά ορθώς μετέβη στο υψηλότερο σημείο της περιοχής για να δει το μέγεθος της πυρκαγιάς και να έχει συνολική εικόνα.

Στις 17:30 ήταν σαφές και προφανές ότι η φωτιά πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Όσοι κατέθεσαν είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο πως θα έφτανε στη θάλασσα και θα απειλούσε τους οικισμούς Νέο Βουτζά και Μάτι.

Από 17.20 μέχρι και 17.30 ήταν η πρώτη στιγμή που κάποιος από τις επίγειες δυνάμεις είχε πλήρη εικόνα της φωτιάς. Το αντιλήφθηκε; Νομίζω ναι, ήταν ανώτερος αξιωματικός, το είπε και ο ίδιος στην απολογία του ότι κατάλαβε ότι η φωτιά θα φτάσει στη θάλασσα.

Ο εκάστοτε επικεφαλής την επίγειων δυνάμεων είναι αυτός που εισηγείται ή όχι την απομάκρυνση. Είναι δεσμευτική από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης; Όχι. Στην εισήγηση εξαντλείται η αρμοδιότητά του.

Ακούσαμε δικαιολογίες ότι δεν υπήρχε χρόνος, τα μέσα, ότι θα προκαλούνταν περισσότερες απώλειες. Όλα αυτά δεν αφορούν στον επίγειο επικεφαλής. Η εισήγηση πρέπει να αφορά σε κριτήρια αποκλειστικά πυροσβεστικά και όχι τα υπόλοιπα.

Η απάντησή μου στο εάν έπρεπε να δοθεί εισήγηση απομάκρυνσης είναι καταφατική.

Ουδείς ενημέρωσε τους κατοίκους για τον κίνδυνο. Το ότι δεν υπήρξε ποτέ έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων συνέβαλε καθοριστικά στο μέγεθος της καταστροφής. Δεν τιμά ούτε το πυροσβεστικό σώμα ούτε την Πολιτική Προστασία.

Αν είχε δοθεί έγκαιρα η εισήγηση, οι πολίτες αναπόδραστα και θα ενημερώνονταν και οπωσδήποτε θα κινητοποιούνταν. Η εισήγηση δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα και η ενημέρωση των πολιτών δεν έγινε ποτέ.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, εφόσον δεν υπήρχε εισήγηση. Αντιθέτως, στην Κινέτα υπήρξε εισήγηση και απομάκρυνση πολιτών με επιτυχία.

Αποδείχθηκε πως συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις να δοθεί η εισήγηση από τις 17.20 έως τις 17.30 το αργότερο. Υπήρχε και χρόνος για να αντιδράσει η Πολιτική Προστασία. Σοβαρό επιχειρησιακό σφάλμα και παράλειψη που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα.

Υπαίτιος είναι ο επίγειος επικεφαλής και η ευθύνη είναι προσωποποιημένη.

Δεν έχουν ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, γιατί η έλλειψη εισήγησης τούς αποστερούσε τη δυνατότητα να εξετάσουν την απομάκρυνση.
Για το σκέλος αυτό προτείνω να κηρυχθεί ένοχος».

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του επικεφαλής του πυροσβεστικού σταθμού Νέας Μάκρης, Δαμιανού Παπαδόπουλου, που ήταν ο πρώτος που είχε σπεύσει στη σημείο της πυρκαγιάς.

«Αποδείχθηκε ότι εκτέλεσε καθήκοντα επικεφαλής για σύντομο διάστημα, δεν εγκατέλειψε με πρόθεση το σημείο, αλλά κατόπιν εντολών που του δόθηκαν, ως όφειλε. Οι κινήσεις του οχήματός του δεν ήταν αυτόβουλες και δεν εγκατέλειψε το καθήκον του και δεν αποσκοπούσαν στην αποφυγή κινδύνου. Ζητώ την απαλλαγή, δεν αποδείχθηκε η κατηγορία», είπε ο εισαγγελέας.

Την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων και την απαλλαγή άλλων τριών προτείνει ο εισαγγελέας

Στις 20 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η αγόρευση του εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τον εισαγγελικό λειτουργό να έχει προτείνει μέχρι τώρα την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων και την απαλλαγή άλλων τριών.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Μανιάτης πρότεινε σήμερα την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη – Ιωάννη Φωστιέρη για το σκέλος που αφορά στην μη αξιοποίηση των εναέριων μέσων, την ενοχή του Βασίλη Ματθαιόπουλου για την μη κινητοποίηση των τριών πλοιαρίων της πυροσβεστικής, παράλειψη που όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εννέα άνθρωποι στη θάλασσα, καθώς και του τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για τη μη εισήγηση οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων του Ματιού.

Ειδικά γι’ αυτό το σκέλος της κατηγορίας, ο εισαγγελικός λειτουργός σημείωσε πως η μη απομάκρυνση επέδρασε καταλυτικά στο αποτέλεσμα των δεκάδων νεκρών και τραυματιών.

Απαλλαγή για τρεις

Από την άλλη μεριά, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τριών εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα: του πρώην επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αρμόδιου εκείνη τη μέρα για τις κινήσεις των επίγειων οχημάτων Χρήστου Γκολφίνου, του τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππου Παντελεάκου και του τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης Δαμιανού Παπαδόπουλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ξέσπασμα συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι: Φώναζαν, πέταξαν καρέκλες (Videos&Photos)

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου. Στο άκουσμα των ποινών για τους έξι που κρίθηκαν ένοχοι για την ...

Φόρτωση άρθρων...