Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Κατρίνης: Η Νέα Δημοκρατία στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες για την υγεία και την περίθαλψή τους

Ελλάδα

"Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε τρία κορυφαία ζητήματα που απασχολούν κάθε Έλληνα πολίτη: στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη, αλλά και στον τομέα της δημόσιας υγείας" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την κατάσταση στη δημόσια υγεία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι για το ΠΑΣΟΚ η πρόσβαση στην φροντίδα υγείας σχετίζεται με την κλινική ανάγκη και όχι την οικονομική δυνατότητα, κατάσταση στην οποία οδηγεί τους πολίτες η Νέα Δημοκρατία, που δεν πιστεύει ότι η υγεία πρέπει να παρέχεται ισότιμα και με υψηλή ποιότητα σε όλους τους πολίτες και υποβαθμίζει το ΕΣΥ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην κατάσταση της δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι:

- η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιδιωτικές δαπάνες στην Υγεία.

- οι δομές δημόσιας υγείας στην περιφέρεια είναι υποστελεχωμένες.

Χαρακτηριστικά, στην Τήνο υπηρετούν 3 γιατροί για 10.000 κατοίκους, στη Σαντορίνη δεν υπάρχει καρδιολόγος και παθολόγος στο δημόσιο σύστημα, ενώ στο νοσοκομείου του Πύργου υπηρετούν μόνο 43 γιατροί από τους 97 που προβλέπονται.

-το 45% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Γεωργιάδη ότι:

- δεν έχει δώσει κανένα μισθολογικό, φορολογικό, βαθμολογικό κίνητρο για πρόσληψη ιατρών στο ΕΣΥ και μεταφέρει στους πολίτες το οικονομικό βάρος για την αναγκαία μισθολογική αναβάθμιση των ιατρών του ΕΣΥ, μέσω των αμοιβών των απογευματινών χειρουργείων

- 5 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τις δημόσιες δομές αποκατάστασης ασθενών, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών και συγγενών, αλλά και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που φτάνει ως και τα 900 ευρώ το μήνα

- δεν διευκολύνει τους ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία, αναγκάζοντάς τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να λάβουν τη θεραπεία τους, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας:

"Η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-Την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον προϋπολογισμό, ώστε να υπερβούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Την διάθεση του 8 έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, όπως έγινε και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

-Την αύξηση των αποδοχών των ιατρών και θέσπιση μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν, όχι μόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπως η Ηλεία, όπου οι περισσότερες προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες.

-Τη δημιουργία ενός νέου και ισχυρού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.

-Την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 13 φορές στη Βουλή.

- Ένα νέο στρατηγικό ρόλο για τον ΕΟΠΥΥ που δεν θα είναι απλά ένας εκκαθαριστής δαπανών αλλά θα διαπραγματεύεται και θα επιλέγει, εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Λύτρας: Κατέθεσε μήνυση κατά της συζύγου του για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση

Μήνυση κατά της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, κατέθεσε ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας. Πρόκειται για πλημμέλημα. Π...

Φόρτωση άρθρων...