Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: 2.430.000 πολίτες έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου

Ελλάδα

Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε ο Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.430.000 και έχουν προγραμματιστεί 1,5 εκατομμύρια ραντεβού σε σύνολο 5.800.000 δικαιούχων, ενώ έχουν κλειστεί 34.000 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών.

Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 520.000 δεν είχαν εμβολιαστεί όταν ανακοινώθηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση οι 105.000.

«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα φτάσουμε 100%, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι θα είναι το 50%. Υπάρχει συνεχής σταθερή ροή», επισήμανε ο Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν λήξει 160.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60, καθώς έχει παρέλθει χρονικό διάστημα επτά μηνών από τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι 90.000 έχουν προγραμματίσει να κάνουν την τρίτη δόση και οι 45.000 από αυτούς μάλιστα μέχρι την Κυριακή. Παράλληλα περίπου το 87%-88% άνω των 60 ετών έχει κάνει την τρίτη δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.100.000 πολίτες.

 Συνολικά, σύμφωνα με τον Γιώργος Γεωργαντά, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι γύρω στο 79% και στο σύνολο του πληθυσμού στο 69,5%, 1-2 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.



Για την ημερομηνία λήξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον χρόνο κατά τον οποίον θα λήγει, υπό την έννοια ότι δε θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς πιστοποιητικό σε ισχύ. «Ωστόσο, το κάθε κράτος διατηρεί τη δυνατότητα εσωτερικά να καθορίσει απαγορευτικά πλαίσια, όπως έχει κάνει η Ελλάδα», κατέληξε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Χιλιάδες ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά από το νέο έτος

Από εκεί και πέρα, χιλιάδες νέα ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών επρόκειτο να ανοίξουν στις 4 και 5 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι θα πραγματωθεί η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων για τον κορωνοϊό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι εμβολιασμοί παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ξεκινούν σήμερα με τις πρώτες 60.000 δόσεις, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν κλειστεί 31.000 ραντεβού, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για τους άνω των 60 ετών ανέφερε ότι 115.000 άτομα της συγκεκριμένης ομάδας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και εκτίμησε ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι μισοί από τους 520.000 ανεμβολίαστους.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επεσήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί και θα δοθεί προτεραιότητα στα 18.000 αιτήματα για εμβολιασμό με πρώτη δόση σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ακόμα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό προκειμένου να υποβάλλουν τα πιστοποιητικά τους και να μην τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 σε τέσσερις περιοχές – Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Ήχησε το 112 σε τέσσερις περιοχές, καθώς προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες. Πρόκειται για προειδοποιητικό μήνυμα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται τις ...

Μήνυση στην αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου καταθέτει ο Δασκαλάκης - Την κατηγορεί για ψευδή κατάθεση

Με την εξέταση της Δήμητρας Πισπιρίγκου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε λυγμούς όταν...

Φόρτωση άρθρων...