Τετάρτη
29 Μαρτίου 2023

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση του έκτου κύματος «βλέπουν» οι επιστήμονες (Video)

Ελλάδα

Το έκτο κύμα κορωνοϊού που έπληξε τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως τα βλέμματα των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας είναι στο φθινόπωρο και την έναρξη του σχολικού έτους.
Τότε, προειδοποιούν, θα έρθει και το έβδομο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, προς το παρόν παραμένουν καθησυχαστικοί.

Ακολουθώντας το δρομολόγιο των εκδρομέων, ο κορωνοϊός πάντως εγκατέλειψε τα αστικά κέντρα και έχει κάνει πραγματική… απόβαση στα ελληνικά νησιά που «βράζουν» από κρούσματα, την ώρα που η θερινή σεζόν βρίσκεται στο ζενίθ.

Την εβδομάδα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου καταγράφηκαν στο Ηράκλειο 2.168 νέα κρούσματα, στα Χανιά 1.367, στην Εύβοια 1.809, στην Κέρκυρα 910 και στη Ρόδο 860 νέες μολύνσεις.

Το έκτο κύμα ήταν ιδιαίτερα σφοδρό και οι επιστήμονες μιλούν για το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας.

Το ευχάριστο είναι ότι η πίεση στο ΕΣΥ εκδηλώθηκε μόνο στις απλές νοσηλείες και όχι στους σκληρούς δείκτες. Από τον Ιούνιο δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 1.121.000 κρούσματα με τις πραγματικές μολύνσεις ωστόσο να είναι πολύ περισσότερες.

«Σε αυτή την έξαρση μέχρι στιγμής μολύνθηκαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα. Η υποκαταγραφή είναι δεδομένη και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι η έξαρση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, απομένουν δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες, με συνολικά 7 εκατομμύρια μολύνσεις», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να είναι διαχειρίσιμος, αν στο μεταξύ δεν εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που σήμερα γνωρίζουμε.

«Έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, μεταλλάξεις και τα αντιικά φάρμακα. Το πλήρες αυτό μίγμα μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα υποχρεωτικότητας και περιορισμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Από τον Ιούνιο δηλώνονται στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου 20.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. 

Οι εισαγωγές ατόμων με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία κυμαίνονταν από 200 έως 300 ημερησίως, κρατώντας χαμηλά την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). 

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι ήταν συνολικά 2.251, με τους 1.799 να βρίσκονται σε απλές κλίνες.

Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιη μια νέα έξαρση τον Οκτώβριο, η σφοδρότητα της οποίας, λένε, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του «Κενταύρου», της νέας υποπαραλλαγής που, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα οδηγία ΠΟΥ για τα εμβόλια κατά της Covid: Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δό...

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Φοιτητικές Εκλογές όταν συμφέρει τους φοιτητές, όχι τον Κουτσούμπα»

«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θέλει την καλύτερη δυνατή ημερομηνία για τις φοιτητικές εκλογές. Μοναδικό κριτήριο, μία ημερομηνία που εξυπηρετεί τόσο τη φοιτητική κοινότητα όσο και την αυξημένη, μαζι...

Φόρτωση άρθρων...