Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων - Αναμένονται 50.000 σήμερα

Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 11:00 είχαν καταγραφεί 34.000 κρούσματα, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα αγγίξει τις 50.000. Η έξαρση των κρουσμάτων αναμενόταν από τους επιστήμονες. 

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 40.560 κρουσμάτων, που καταγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα επτά στα δέκα μοριακά τεστ (PCR) που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης είναι θετικά. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανακοίνωσε χθες ότι το 70% των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Παράλληλα, αναμένεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ορίζει το νέο πλαφόν στα PCR test.

Ουρές σε φαρμακεία και κέντρα υγείας για τεστ

Ουρές δημιουργήθηκαν για ακόμη μια ημέρα σε κέντρα υγείας και φαρμακεία για ένα rapid ή μοριακό τεστ. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα.

«Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων», ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 - 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη», πρόσθεσε ο Νίκος Θωμαΐδης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ράγισαν καρδιές στο «τελευταίο αντίο» στην 40χρονη Ενκελέιντα - «Υπέμενε και έχασε τη ζωή της»

Το πρωί του Σαββάτου (18/5) γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι από τον πρώην σύζυγό της. Συντετριμμένοι οι συγγενείς, τα αδέλφια και τα παι...

Ηλεία: Πέθανε 66χρονος που εισέπνευσε φυτοφάρμακο κατά διάρκεια ραντίσματος στη Γαστούνη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στη Γαστούνη στην Ηλεία μετά την είδηση πως ο 66χρονος άνδρας, ο οποίος χθες εισέπνευσε φυτοφάρμακο ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την κ...

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα μετά από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (18/5) από την Αντιτρομοκρατική ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα». με αφορμή ανάρτηση στο Facebook για απειλές μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τις δια...

Φόρτωση άρθρων...