Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Έρχεται παράταση των μέτρων - Σήμερα οι αποφάσεις

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα Κυβέρνηση και ειδικοί. 

Η επιδημιολογική κατάσταση και η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον οδηγούν στην παράταση των μέτρων. Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και όπως όλα δείχνουν θα εισηγηθεί να παραταθούν τα μέτρα. Έπειτα η Κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις.

Τα μέτρα αναμένεται να παραταθούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.


Αν για την Κυβέρνηση θα ήταν «ευχής έργον», όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου», μιλώντας στον MEGA, πρόσθεσε πως «το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

Την απόφαση για παράταση των υγειονομικών μέτρων φέρνει πιο κοντά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η διαφαινόμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αφήνει μικρά περιθώρια ελιγμών για το κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή που ειδικά ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης ασφυκτιά, ενισχύοντας τους φόβους για αναστολή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Για το θέμα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον». «Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε, στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Πάντως, θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της, υποστηρίζοντας πως η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών, σημειώνοντας ακόμη πως δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται ενόψει της εκπνοής των υφιστάμενων μέτρων στις 17 Ιανουαρίου, σε εφαρμογή κανονικά θα τεθεί από την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή 16 Ιανουαρίου) το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, το οποίο θα επισείει για όσους δεν προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. 

Στελέχη της Κυβέρνησης προειδοποίησα ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία, σχετική παράταση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...