Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η πανδημία «χτυπά» τα παιδιά - Αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18

Ελλάδα

Αύξηση σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών, παρά τη γενικότερη σταθεροποίηση των νέων μολύνσεων στην επικράτεια.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι για την εβδομάδα αναφοράς 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου το σύνολο των ασθενών με κορωνοϊό ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.320, αποτελώντας το 25% των συνολικών κρουσμάτων, καταγράφοντας αύξηση 4% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,60% σε σύνολο 2.572.206 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,51% σε σύνολο 2.182.055 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,87%.

Γιατί η πανδημία «χτυπά» τα παιδιά

Στις 18 Οκτωβρίου η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα "ρεζερβουάρ" που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», επικαλούμενη τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο Massachusetts που κατέληγαν ότι ιός που βρίσκεται στον οργανισμό τους είναι ζωντανός και το ιικό τους φορτίο εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.

Υπό την απειλή της νέας παραλλαγής Omicron και με ζητούμενο την προστασία των παιδιών από τη νόσηση με Covid-19 αλλά και πιθανές επιπλοκές από αυτή, η Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 13 θα παραληφθούν τα πρώτα εμβόλια Comirnaty των Pfizer/BioNTech και δύο ημέρες αργότερα, στις 15, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Από την Παρασκευή τα ραντεβού εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού προκειμένου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των παιδιών από 5 έως 11 ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, η πρώτη παρτίδα εμβολίων για παιδιά θα φθάσει στη χώρα στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί παιδιών 5 - 11 ετών θα γίνεται σε νοσοκομεία και χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πρώτη φάση και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Με τι καιρό ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα – Οι εκτιμήσεις μετεωρολόγων για το Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα πλησιάζουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκοπεύουν να περάσουν τις ημέρες αυτές εκτός πόλης. Σημαντική παράμετρος, όμως, είναι σίγουρα ο καιρός και...

Μονεμβασιά: Σε ύφεση η φωτιά στον Άγιο Στέφανο

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί, σε αγροτοδασική έκταση, νότια του Αγίου Στεφάνου, στη Μονεμβασιά στη Λακωνία. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν επίγ...

Φόρτωση άρθρων...