Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Η έξαρση των κρουσμάτων φέρνει πρόσθετα μέτρα

Ελλάδα

Με τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας να καταρρίπτονται διαδοχικά το τελευταίο διάστημα και το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται εκ νέου και ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί παρά λίγες μέρες από την εφαρμογή των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων, έρχεται στο προσκήνιο εκ των πραγμάτων η εξέταση πρόσθετων μέτρων από το κυβερνητικό επιτελείο.

Μέτρων, με στόχο αφενός την ανακοπή της έξαρσης της πανδημίας και την αποτροπή ενός νέου γενικευμένου lockdown, που ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτός των άλλων θα είχε βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία, που έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων επικεντρώνονται σε ό,τι αφορά νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους, με επιπλέον περιορισμούς, καθώς και στις περιοχές όπου είναι πιο επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα (10/11) στον «ΣΚΑΪ» σχετικά με νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, όπως ο αποκλεισμός τους από την εστίαση ή η υποχρέωση να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, ανέφερε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Γ. Οικονόμου: Αν χρειαστεί και επίταξη γιατρών

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», τόνισε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια εξισορροπητική στρατηγική, με την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση ανοικτή και ταυτόχρονα με μια προσπάθεια επέκτασης των εμβολιασμών - που είναι το κλειδί της αντιμετώπισης της κατάστασης - και ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να αντέξει την πίεση».

«Έχουμε αποφασίσει να διαχειριστούμε την πανδημία με συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε την κοινωνία, την οικονομία, τη ζωή σε λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και γι' αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι και για την 3η δόση, που βλέπουμε να αποδίδει πολύ σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταπεξέλθει στην πίεση που δέχεται και που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα, για να αντέξει» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει και επίταξη γιατρών, αν χρειαστεί, για να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό και να πάρει όλα τα μέτρα που έχουν και κόστος. «Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης. Όλοι οι υπουργοί στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους κάνουν ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούν, για να αποδώσει η μάχη, η στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία είναι δύσκολη» όπως είπε.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Δεν μιλάει κανείς για ανοσία της αγέλης. Μιλάμε για ανάπτυξη των εμβολιασμών στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Αν είχαν εμβολιαστεί όσοι είναι ανεμβολίαστοι, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση στις εντατικές, τους διασωληνωμένους, τα νοσοκομεία. Μιλάμε για μία τακτική η οποία ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι έχουμε κοντά στο 75% των ενηλίκων συμπολιτών μας εμβολιασμένο. Αντίστοιχη είναι η πρακτική που ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι πουθενά δεν ξανακλείνει η οικονομία και η κοινωνία με ποσοστά εμβολιασμού που είναι παρόμοια με τα δικά μας.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων σημείωσε πως «η πραγματικότητα στα σχολεία είναι ότι έχουμε 80.000 τμήματα. Από αυτά, με τα πρωτόκολλα που σχεδιάσαμε από το καλοκαίρι, με το testing το συχνό που εφαρμόζεται, με το ποσοστό των εμβολιασμών που έχουμε πετύχει σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς και σε αρκετούς μαθητές, σήμερα που μιλάμε είναι κλειστά κάποια λίγα τμήματα».

«Ο σχεδιασμός με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία έχει αποδώσει με ασφάλεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι κακό που τα παιδιά κάνουν μάθημα στα σχολεία τους με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους; Είναι κακό που τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά; Δεν έχει βοηθήσει το γεγονός ότι εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ηλεία: Πέθανε 66χρονος που εισέπνευσε φυτοφάρμακο κατά διάρκεια ραντίσματος στη Γαστούνη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στη Γαστούνη στην Ηλεία μετά την είδηση πως ο 66χρονος άνδρας, ο οποίος χθες εισέπνευσε φυτοφάρμακο ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την κ...

Τρεις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στη Θεσσαλονίκη – Έκρυβαν εικόνες Αγίων, ιερά αντικείμενα και αρχαία νομίσματα

Στη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 61χρονου, της 55χρονης συζύγου του και μίας 83χρονης γυναίκας, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθ...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσι...

Φόρτωση άρθρων...