Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Με «διαβατήριο» το rapid test οι ανεμβολίαστοι - Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Ελλάδα

Σε ισχύ από σήμερα είναι οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί, με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα νέα αυτά μέτρα έρχονται στη σκιά των απανωτών αρνητικών ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώνονται την τελευταία εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ και με φόντο τη μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Για την κυβέρνηση τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα αποτιμώνται ως «ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα», όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αποσκοπούν στον αυστηρότερο έλεγχο της εισόδου των ανεμβολίαστων σε μαζικούς χώρους.

Σχεδόν παντού με rapid ή pcr test οι ανεμβολίαστοι

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα και μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες ισχύουν τα εξής:

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες,
  • τράπεζες,
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά κέντρα
  • κομμωτήρια

Στον αντίποδα, ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

  • χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
  • φαρμακεία

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Ναοί και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος την Πέμπτη με εγκύκλιο απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος κάλεσε όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προέτρεψε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπενθυμίζει την υποχρέωση των υπηρετούντων στους ναούς (δηλαδή ιερείς και προσωπικό) να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr test), σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν από αύριο.

Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια), δεδομένου ότι -όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι- σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας, λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εγκύκλιος προέκυψε κατόπιν επικοινωνίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, στον απόηχο και της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο MEGA, με την Ιεραρχία της Εκκλησίας να ανταποκρίνεται άμεσα.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Πλέον, η σκυτάλη της εφαρμογής των μέτρων περνά πλέον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ήδη, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει κυβερνητικά στελέχη προβλέπει μπαράζ ελέγχων, τους οποίους θα πραγματοποιούν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για λόγους διαφάνειας, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα δρουν σε διαφορετικές περιοχές, από αυτές που υπηρετούν κανονικά τα μέλη τους, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδιαστικά και ταχύτατα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός τυχόν παραβάσεων.

Στα «όπλα» που φέρει η φαρέτρα των ελεγκτικών κλιμακίων είναι τα διπλασιασμένα πλέον πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.

Την επίσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών θα δεχθούν πρώτα οι υπότροπες επιχειρήσεις, ενώ οι έλεγχοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επεκταθούν σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως:

  • χώρους νυχτερινής διασκέδασης
  • χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
  • μεγάλα εμπορικά κέντρα
  • σούπερ μάρκετ
  • λιανεμπόριο

Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

Προσεκτικοί ως προς τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας θα πρέπει να είναι από πλευράς τους και επιχειρηματίες, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού με το δελτίο ταυτότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα μετά από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (18/5) από την Αντιτρομοκρατική ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα». με αφορμή ανάρτηση στο Facebook για απειλές μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τις δια...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, γιορτάζουν οι: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσι...

Φόρτωση άρθρων...