Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα – Αυξάνονται οι θάνατοι (Video)

Με την παραλλαγή Όμικρον να έχει επικρατήσει στο 95% των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τις μονάδες εντατικής θεραπείας γεμάτες ακόμα από ασθενείς που χτυπήθηκαν από την Δέλτα, Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η επιδημιολογική εικόνα της χωράς δείχνει ότι μετά την κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων πλέον έχουμε μπει στην ύφεση του κύματος της παράλλαξης όμικρον.

«Είμαστε σε μια καθοδική πορεία για τα λύματα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Περιμένουμε και άλλη αποκλιμάκωση αλλά δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων. Όλα οφείλονται στους εμβολιασμούς», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αυτό που προβληματίζει είναι όμως η αύξηση των θανάτων από την παράλλαξη δέλτα την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία πιέζονται από τα πολλά κρούσματα τις όμικρον.

Μειωμένα κρούσματα- Αυξημένοι θάνατοι

Σάββατο 15/1: 17.447 κρούσματα 78 θάνατοι
Κυριακή 16/1: 10.783 κρούσματα 95 θάνατοι
Δευτέρα 17/1: 18.824 κρούσματα 101 θάνατοι

«Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού.. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Πρόστιμα και σταδιακή χαλάρωση

Με τα αντιικά χάπια να μπαίνουν την μάχη κατά της πανδημίας ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, αλλά και των παιδιών 5 έως 11 ετών θα αποτελέσουν άλλο ένα όπλο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων ενώ τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω τον 60 ήδη έχουν σταλεί στην εφορία.

Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία αποκλιμάκωσης των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες …. κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται να επανέλθει η μουσική στην εστίαση και να διευρυνθεί το ποσοστό της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα. Ενδεχομένως και από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Ενώ σε δεύτερη φάση, δηλαδή από τι αρχές Φεβρουαρίου – αν δεν υπάρξει ανατροπή των υφιστάμενων υγειονομικών δεδομένων – θα αρθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση.

«Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα», ανέφερε ο πνευμονολόγος, Γιώργος Χειλάς.

Σε δύο μέρες, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, ώστε να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φυλακές Χανίων: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος για απόπειρα εισαγωγής κινητών

Ενας 27χρονος υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αγιάς Χανίων συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι προσπάθησε να εισαγάγει εντός της φυλακής κινητά τηλέφωνα, αφήνοντάς τα σε ...

Φόρτωση άρθρων...