Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων – Ιδιαίτερα μεταδοτικές οι παραλλαγές της «Όμικρον» (Video)

Ελλάδα

Περισσότερα από 18.000 κρούσματα, μαζί με τις επαναμολύνσεις ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 είναι πολύ μεταδοτικές και παρακάμπτουν την ανοσία.

Εκτεθειμένοι χωρίς καμία ασπίδα απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές του ιού είναι, όσοι βρίσκονται σε διακοπές ή αναμένεται να φύγουν.

Δεδομένου πως οι νέες υποπαραλλαγές υπεκφεύγουν των εμβολίων και οι νέες δόσεις αργούν ακόμη, φαίνεται πως τα μόνο μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, καθώς παρ΄ όλο που η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 είναι πολύ μεταδοτικές παραλλαγές, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξουν και ακόμη πιο μεταδοτικές.

Ο ιός μεταλλάσσεται και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νέες παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα δίνουν βαριές νοσηλείες.

Δεδομένο θεωρούν άλλωστε οι ειδικοί πως από το φθινόπωρο θα έχουμε νέες παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαρμοστικότητα της μετάλλαξης Όμικρον υπολογίζεται περίπου εννιά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Ειδικότερα, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.

Από Οκτώβρη τα νέα εμβόλια

Για τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό που θα κυκλοφορήσουν από τον Οκτώβριο και θα αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές του ιού, λένε οι επιστήμονες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να αλλάξουν το σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο.

Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.

Δείτε το βίντεο:
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόρινθος: Σορός ηλικιωμένης εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου

Πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας ανασύρθηκε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κόρινθο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το πρωί η Λιμενική Αρχή της Κορίνθου από το...

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους: Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι από τη ζώνη

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με δράστη τον 39χρ...

Φόρτωση άρθρων...