Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ζητούν οι επιστήμονες - Τι εξετάζει η Κυβέρνηση

Ελλάδα

Μεγάλη παραμένει η ανησυχία για το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Οι επιστήμονες ζητούν να επιβληθούν και νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο που από την μία θα προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά από την άλλη δεν θα περιορίσει την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Ακόμα, θέμα χρόνου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενίσχυσης κλινικών covid-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας με περίπου 100 εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς, μια διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη μεταξύ υπουργείου Υγείας και των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

Αυτό που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες είναι αν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, το πράξουν οικειοθελώς ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τους Συλλόγους ή αν θα παρουσιαστούν στις κλινικές covid-19 έχοντας παραλάβει «φύλλα επίταξης υπηρεσιών» από τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, στο πλαίσιο επιστράτευσης από το υπουργείο Υγείας ή αν θα συμβούν και τα δύο, δηλαδή υπάρξουν εθελοντές και επιστρατευμένοι γιατροί.

Η Κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων, τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη σχετικά και στην ατζέντα βρίσκονται αρκετές προτάσεις.

Κάποιες από αυτές είναι:

• μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία,

• Αύξηση του αριθμού των τεστ για τους ανεμβολίαστους

• επαναφορά της τηλεργασίας,

• θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο Δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

• χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους και διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

• σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών,

• είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο δύο από τα παραπάνω θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. 

Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ, στην οποία έκανε αναφορά τον ΣΚΑΪ 100,3 και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Το δεύτερο έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άγιοι Ανάργυροι: «Ζω κάθε μέρα μία κηδεία» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα και ζητά δικαίωση

Δικαίωση ζητά ο πατέρας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπως τόνισε μιλώντας στο Meg...

Το Βόρειο Σέλας έφτασε και στην Ελλάδα (Photos)

Σπάνια «εμφάνιση» στον ουρανό της Αθήνας έκανε το Βόρειο Σέλας, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς. «Ήρθε...

Φόρτωση άρθρων...