Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Ποια νέα μέτρα εξετάζει η Κυβέρνηση

Ελλάδα

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα μέτρα στην προσπάθεια «αναχαίτισης» του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Τα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 7.335, ενώ 477 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να βιώνει «εμπόλεμες» συνθήκες. Η ασφυκτική πίεση στα δημόσια νοσοκομεία αντανακλάται στις εφημερίες, όπου εξελίσσεται ένας αγώνας δρόμου από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες COVID για τους ασθενείς.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πανελλαδικά, άλλωστε, το 84,28% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι προσεγγίζουν το 15,72%.

Αύξηση εμβολιασμών

Η μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη ροή των ανεμβολίαστων πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Ενδεικτικά, η προσέλευση για την πρώτη δόση αυξήθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες κατά 185%, καθώς δρομολογήθηκαν 175.000 νέα ραντεβού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος σημειώθηκε και στα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης, τα οποία έφτασαν τα 275.000, αυξημένα κατά 200% σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από την ανησυχία που γεννά η εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, στον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών συνέβαλε και η «καταιγίδα» ελέγχων για την επιτήρηση της εφαρμογής των νέων υγειονομικών μέτρων, με αδιάλειπτη την παρουσία των ελεγκτικών κλιμακίων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μόνο για το πρώτο τριήμερο εισαγωγής των νέων περιορισμών (το διάστημα 5-7 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν 299.719 έλεγχοι πανελλαδικά, ενώ διαπιστώθηκαν 1.413 παραβάσεις των μέτρων, επισείοντας πρόστιμα ύψους 519.400 ευρώ και δεκαπενθήμερο λουκέτο σε 43 επιχειρήσεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Η λεπτή ισορροπία, πάντως, ανάμεσα στον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας με ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία συνιστά το γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ενώ στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε πως «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες.

Τα νέα μέτρα

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι εκτός συζήτησης στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως διευκρίνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, παράθυρο «για αναπροσαρμογή του πλαισίου ή κάποιων πρόσθετων μέτρων» άνοιξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ μετά τα νέα μέτρα, ενώ εκτίμησε παράλληλα πως «η κατάσταση είναι δυναμική και αν χρειαστούν κάποιες προσαρμογές, ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους χώρους, είμαστε εδώ να το εξετάσουμε».

Όχι σε lockdown

Με κατηγορηματικό, ωστόσο, τρόπο διέψευσε -για άλλη μια φορά- το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, όπως και αυτό της επιβολής οριζόντιων μέτρων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης «για την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας», στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προστατευτούν» και πρόσθεσε πως «για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς θα κινηθούν σήμερα Mετρό, Tραμ και λεωφορεία

Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τη Δευτέρα του Πάσχα. Σήμερα για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα Κυριακής και Αργιών. ...

Φόρτωση άρθρων...