Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ποια νέα μέτρα εξετάζονται - Ποιες αλλαγές έρχονται σε σούπερ μάρκετ, εστίαση και μάσκες

Νέα μέτρα εξετάζονται από τις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές της χώρας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας του 
κορωνοϊού. 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στην Κυβέρνηση και στους επιστήμονες. Η αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία δυσκολεύουν την κατάσταση και φέρνουν νέα μέτρα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «αναχαίτιση» της πανδημίας θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω παρεμβάσεων στο ΕΣΥ και νέα περιοριστικά μέτρα που θα εστιάζουν στους ανεμβολίαστους.

Την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση και σε ανοιχτούς χώρους και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Κυβέρνηση εφόσον δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπεράσει τα όρια του, τότε οι εισηγήσεις που δέχεται η Κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί μέτρα που στην πραγματικότητα θα επηρεάσουν και εκείνους που δεν φταίνε για την κατάσταση που έχει διακορφωθεί, δηλαδή τους εμβολιασμένους.

Τα μέτρα αυτά είναι ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας σε εστιατόρια,  μπαρ και κέντρα διασκέδασης ως τις 24:00 ή τη 01:00 το πρωί, απαγόρευση ξανά των ορθίων στους χώρους αυτούς και λειτουργία μόνο με καθήμενους σε τραπέζια, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες αλλά και επαναφορά της τηλεργασίας σε κάποιους τομείς.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι αφού πρώτα υπάρξει μια σαφής εικόνα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Η αύξηση των εμβολιασμών προκαλεί αισιοδοξία 

Η αύξηση των εμβολιασμών το τελευταίο δεκαήμερο δημιουργεί την προσδοκία στην κυβέρνηση ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 500.000 πολίτες με την πρώτη δόση. Και εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα και ο εμβολιασμός με την 3η, αναμνηστική δόση, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα εμβολιασμένο είναι το 72% των ενηλίκων. Κι ενώ αυτό το ποσοστό πριν από κάποιους μήνες θα ήταν από μόνο του αρκετό για την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού, η μετάλλαξη Δέλτα έβαλε τον πήχη στο… 90%.

Σε κυβερνητικούς κύκλους είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και οι εφιαλτικές εικόνες στα νοσοκομεία, μαζί με την «έκρηξη» των κρουσμάτων θα «ξεβαλτώσουν» τους ρυθμούς εμβολιασμού.

Η αύξηση ή όχι των εμβολιασμών είναι ο παράγοντας που θα κρίνει μέτρα που επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους, πάντα σε συνδυασμό με τη κατάσταση στο ΕΣΥ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα - Το εορταστικό ωράριο για την Μεγάλη Εβδομάδα

Ανοικτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα καθώς ξεκίνησε από χθες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών του Πάσχα. ...

Σοβαρά επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – Τραυματίας ένας αστυνομικός, κάηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο

Άλλη μία νύχτα επεισοδίων βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων το Σάββατο προς Κυριακή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός αστυνομικού. Τα επεισόδια ξεκίνησ...

Χίος: Εντοπισμός 20 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο νησί – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Χίο ενημερώθηκε νωρίς το Σάββατο για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από τα τουρκικά παράλια στη θαλάσσια περι...

Φόρτωση άρθρων...