Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Ποιες οι διαφορές των πέντε εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ

Ελλάδα

Στα χαρακτηριστικά των εμβολίων που είναι διαθέσιμα κατά της Covid 19 αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν πέντε πλέον εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που διαφέρουν ως προς τον τρόπο της ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας.

Όλα τα εμβόλια εν προκειμένω στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού (spike protein).

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNA δίνουν τις γενετικές πληροφορίες ώστε ο οργανισμός να συνθέσει την πρωτεΐνη που χρειάζεται για την καταπολέμηση του ιού.

Τα εμβόλια AstraZeneca και της Johnson & Johnson μεταδίδουν στον οργανισμό ένα μη αναπαραγώγιμο ιό που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη - ακίδα.

Τέλος, στο εμβόλιο της Novavax, η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη και δεν την παράγει ο οργανισμός. Πρόκειται για μια παλαιά τεχνολογία της δεκαετίας του 80 με την οποία είχαν παραχθεί τα εμβόλια της γρίπης και του κοκκύτη.

Αναφερόμενη σε κάποια χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως μια δόση του περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης και έχει ως ανοσοενισχυτική ουσία μια σαπουνίνη την Matrix M.

Αυτή προστίθεται για να καταστεί η εφικτή η μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και να χρειάζεται για την παρασκευή των εμβολίων μικρότερη ποσότητα αντιγόνου, να είναι δηλαδή και πιο οικονομικό.

Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου ενώ ως ανοιγμένο μπουκαλάκι 10 δόσεων μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και έξι ημέρες.

Είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά εμβόλιο και θεωρείται πως θα συμβάλλει σημαντικά στους εμβολιασμούς σε μη προνομιούχες χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα διόδια των Εθνικών Οδών

Ξεκίνησε από το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα το πρώτο κύμα επιστροφής των εκδρομέων, ενώ ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε σταθμούς διοδίων. Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι άδ...

Φόρτωση άρθρων...