Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Σκέψεις για νέα μέτρα λόγω των ανεμβολίαστων

Ελλάδα

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν στις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές της χώρας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, πέρα των όσων θα εφαρμοστούν από αύριο, Σάββατο.

Το σχέδιο αποσυμφόρησης του ΕΣΥ με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα μπορεί σύντομα να μην είναι επαρκές, ενόσω οι ανεμβολίαστοι επιμένουν στην καταστροφική απόφασή τους, και οι ειδικοί κάνουν προβλέψεις που προκαλούν φόβο στην κοινωνία και τα κυβερνητικά στελέχη.

Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στην Αττική, τον πολυπληθέστερο νομό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο συζητείται έντονα στους κόλπους των επιστημόνων, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις στην Κυβέρνηση, επαναφορά μέτρων που γνωρίσαμε τις εποχές του lockdown, και που αν υιοθετηθούν, επηρεάζουν συνολικά τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει συζήτηση για επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 1 τα μεσάνυχτα, στις επιβαρυμένες περιοχές. Το σκεπτικό είναι ότι η διασπορά του ιού είναι ανησυχητικά μεγάλη στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Nέα μέτρα στην Εκκλησία

Ένδειξη των παραπάνω είναι η απόφαση της Εκκλησίας να αναλάβει τον ρόλο ευθύνης που της αναλογεί, όσον αφορά στον έλεγχο για την είσοδο των πιστών στους ναούς.

Έπειτα από επικοινωνία της Κυβέρνησης με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, έδωσε εντολή να βγει εγκύκλιος, με την οποία γίνεται σαφές ότι οι πιστοί πρέπει να φέρουν μαζί τους rapid ή μοριακό τεστ για την είσοδο τους στην εκκλησία, ενώ προτρέπονται σε εμβολιασμό.

Ακόμα, τονίζεται η υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

«Ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, μετά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega, η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως και προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τους ναούς» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της Ιεραρχίας της Ελλάδας, ωστόσο έχει, όπως επισημαίνουν, ισχυρό συμβολισμό, «διότι συνιστά ξεκάθαρη αναγνώριση του προβλήματος και εντός “του οίκου του Θεού” από την Εκκλησία και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το ανεμβολίαστο ποίμνιο να σπεύσουν προς εμβολιασμό».

Είχε προηγηθεί κύμα αντιδράσεων τόσο κατά της εκκλησίας, όσο και κατά της κυβέρνησης για την εξαίρεση των ναών από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, η Εκκλησία με αυτή την κίνηση έβαλε φρένο σε όσους επιμένουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία αρνούμενοι να εμβολιαστούν.

Με τη Θράκη, τη Θεσσαλία, όπως και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να έχουν βυθιστεί στο «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και την υπόλοιπη χώρα να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά «στο κόκκινο», η ανάσχεση του κοροναϊού απαιτεί ενισχυμένα αντανακλαστικά, καθώς νέο, «μαύρο» ρεκόρ σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα, με 6.808 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Για την Κυβέρνηση, τα αυριανά μέτρα αποτιμώνται ως «ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ αποσκοπούν στον αυστηρότερο έλεγχο της εισόδου των ανεμβολίαστων σε μαζικούς χώρους.

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

-δημόσιες υπηρεσίες,

-τράπεζες,

-μεικτούς χώρους διασκέδασης

-ανοικτούς χώρους διασκέδασης

-εμπορικά κέντρα

-κομμωτήρια, 

-εκκλησίες και μοναστήρια

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λευκάδα: Άγρια συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ νεαρών - Σοβαρά τραυματίας στο νοσοκομείο ένας 23χρονος

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών για προσωπικές διαφορές, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λευκάδα. Στη διάρκεια του επεισοδίου, ένας 26χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτ...

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα: Αντιδήμαρχος έριξε κατά λάθος τον μπότη στο κεφάλι γυναίκας

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στην Κέρκυρα κατά την διάρκεια του εθίμου των Μπότηδων. Νεαρή κοπέλα που δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας για την ρίψη που θα...

Φόρτωση άρθρων...