Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Το 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι - Οι εκτιμήσεις για τα σημερινά κρούσματα

Τους ανεμβολίαστους συνεχίζει να «χτυπά» κυρίως η πανδημία του κορωνοϊού. Το 90% των νοσηλευόμενων με covid-19 είναι ανεμβολίαστοι. 

Μάλιστα, αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης μίλησε στην ΕΡΤ για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας ενώ εστίασε και στους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι, αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή, οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.

Ακόμα, ο καθηγητής επισήμανε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο τόνισε πως αυτό είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

«Το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλά υποκείμενα νοσήματα», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, Μανώλης Κογιεβίνας, επισήμανε ότι σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων και ιδιαίτερα ατόμων μεγάλης ηλικίας, συγκριτικά με την Ελλάδα.
«Στην Ισπανία, όσοι μπαίνουν στη ΜΕΘ είναι κυρίως ανεμβολίαστοι. Έχουμε μικρότερο αριθμό θανάτων, αναλογικά, και από δύσκολα περιστατικά. Οι μολύνσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά πολλές. Οι περισσότεροι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οπότε ακόμα κι αν μολυνθείς θα το περάσεις ήπια, συνήθως», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κογιεβίνας.

Τζανάκης: Μέχρι και 35.000 σήμερα τα κρούσματα

Πλασματικό χαρακτήρισε τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ. 

Συνεχίζεται η πίεση το ΕΣΥ

Ακόμα, ο Νίκος Τζανάκης πρόσθεσε ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε. 

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα . «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε. Ειδικά δε για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000. 

Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη

Μάλιστα, πρότεινε τη διάθεση self test σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν self test, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές». 

Πάντως, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η «επιπέδωση» της πανδημίας και  στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων. 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραλλαγή Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

Καπραβέλος: «Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της»

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», τα νοσοκομεία ξεκίνησαν με 5% Όμικρον και έφτασαν το 45%, με το υπόλοιπο 55% να σχετίζεται με την Δέλτα. Ουσιαστικά, Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν στα νοσοκομεία, όμως εκείνη που πιέζει στο υγειονομικό σύστημα είναι η Δέλτα.

«Ακόμα πιεζόμαστε πάρα πολύ. Ο ιός αλλάζει και δίνει νέες μεταλλάξεις κι εμείς αφήνουμε πολλά ρήγματα ανοσίας, οπότε βρίσκει την ευκαιρία και βλέπουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα με τους θανάτους. Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού».

Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, ο Νίκος Καπραβέλος δήλωσε πως ήταν μία «στρογγυλεμένη» σύσταση επειδή η υπερμεταδοτικότητα θα προκαλούσε προβλήματα σε δομές του κράτους, ενώ τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται και μετά από τις πέντε ημέρες.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού φρέναραν την διασπορά του ιού

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χειλά, πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», στην κοινότητα έχει επικρατήσει η Όμικρον σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία η Δέλτα και Όμικρον συνυπάρχουν σε ποσοστό 50-50.

«Πρόκειται για ηπιότερη νόσο που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό. Ο λόγος που αντέχει το σύστημα υγείας είναι επειδή έχουμε σοβαρή ποσόστωση εμβολιασμού και ηπιότερη νόσο. Κατά τη γνώμη μου η επόμενη ημέρα θα περνούσε από ένα «χρυσό παράθυρο», το οποία φαίνεται ότι το έχουμε: μία ηπιότερη μετάλλαξη και ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης, που πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω με την τρίτη δόση».

Τώρα με την Όμικρον φάνηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο εμβολιασμός για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον Γιώργο Χειλά να τονίζει πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «φρέναραν» τη διασπορά του ιού.

Επιπλέον, ο Γιώργος Χειλάς υπογράμμισε πως μπορεί κανείς να εμβολιαστεί με την τρίτη δόση ακόμα κι όταν νοσεί.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Κατά την εκτίμησή μου υπάρχει μία ρεαλιστική αισιοδοξία στη διαχείριση της πανδημίας μετά από δύο έτη», είπε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους»

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η Δέλτα επιμένει και δεν αφήνει την Όμικρον να επικρατήσει, ενώ περιέγραψε πως ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί υποφέρουν από βαριές πνευμονίες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη», δήλωσε.

«Όσοι συμπολίτες μας ήρθαν στα επείγοντα του νοσοκομείου «Σωτηρία» κι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με την αναμνηστική δόση, κι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και δεν νοσηλεύεται κανείς», κατέληξε ο κ. Χειλάς, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας πως η ηπιότερη Όμικρον ίσως και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...