Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων «βλέπουν» οι επιστήμονες - Πόσα κρούσματα αναμένονται σήμερα

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και για την «επέλαση» της παραλλαγής Όμικρον. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως έρχεται νέα άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων και κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Σήμερα αναμένεται νέο «μαύρο»ρεκόρ, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περισσότερα 26.000 κρούσματα κορωνοϊού. 

Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 30.000 κρούσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών
αναφέρθηκε εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν είναι απίθανο το σενάριο να φτάσουμε ακόμη και τα 60.000 κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή  LiveNews στο MEGA και επεσήμανε ότι «τα μέτρα θα αρχίσουν να δώσουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της παραλλαγής Όμικρον».

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων.

«Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι «προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του 2022 είναι πολύ λογικό να δούμε 60.000 κρούσματα. Ο αριθμός αναπαραγωγής χθες ήταν 1,6, αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής εξήγησε ότι αν ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα θα ήταν θετικό γιατί θα αποφευχθεί να συμπέσει με την κορύφωση του έξαρσης των μολύνσεων.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, έκανε μία πρόβλεψη για τα κρούσματα και την μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, “ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την Όμικρον, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη και ότι η τρίτη δόση του εμβολίου μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι”.

“Βλέπετε παντού τα ιλιγγιώδη κρούσματα με αυτή τη μετάλλαξη. Στη Γαλλία είδαμε 200.000, στη χώρα μας από τα 9.000 στα 28.000. Η μεταδοτικότητα είναι δεδομένη. Χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα” σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαμε να δούμε και εμείς 100.000 κρούσματα την ημέρα, απάντησε “αυτό και αν είναι ιλλιγιώδες. Τίποτε δεν αποκλείεται. Διαψεύστηκαν και αυτοί που ήταν επιθετικοί με τα νούμερα”. Όπως τόνισε δεν αποκλείεται τα κρούσματα να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν.

Ακόμα, προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βόλος: Ψάρεψαν παράνομα χιλιάδες αχινούς

Είχαν βαλθεί να ξεκληρίσουν τον πληθυσμό των αχινών τρεις αλλοδαποί που ψάρεψαν χιλιάδες από την θαλάσσια περιοχή στον οικισμό του Μαράθου στον Δήμο Βόλου, παρ' όλο που θεωρούνται ...

Καιρός: Ξεπέρασε τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη – Πού χτύπησε κόκκινο ο υδράργυρος

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας το Σάββατο 18/05 σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρο...

Φόρτωση άρθρων...