Την απάντησή τους στο νέο κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο αναμένεται να δώσουν σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους μετά τις εξαγγελίες του Κώστα Τσιάρα την Δευτέρα.
Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κάλεσε σε άμεσο και ουσιαστικό διάλογο τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, τονίζοντας ότι η κοινωνία απαιτεί υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει περιθώριο παρεμβάσεων.
Οι αγρότες φέρεται να αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πλέον βλέπει τα αιτήματά τους και αναγνωρίζει το δίκαιο αυτών, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι απαντήσεις που δίνονται στα βασικά τους ζητήματα παραμένουν ασαφείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται η οριστική απάντηση των αγροτών στη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση για διάλογο, είναι πιθανό να υπάρξει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τα τρακτέρ ενδέχεται να απομακρυνθούν από τα οδοστρώματα και να παραμείνουν παραταγμένα στην άκρη των εθνικών οδών, επιτρέποντας τη μερική κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών το Σαββατοκύριακο πριν από τα Χριστούγεννα.
Μετά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Νίκαια με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, οι αγρότες μπαίνουν σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων.
Τα 57 πιο δυναμικά μπλόκα της χώρας, σε επίπεδο μαζικότητας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα και θα αποστείλουν τις αποφάσεις τους στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Εκείνη θα είναι και η αρμόδια να τοποθετηθεί συνολικά επί των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, ανοιχτές γέφυρες διαλόγου με τους αγρότες κρατά η κυβέρνηση, προχωρώντας σε νέες παρεμβάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει από τις κόκκινες γραμμές, για μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και ικανοποίηση αιτημάτων εντός δημοσιονομικών αντοχών αλλά και εντός κανόνων της Ε.Ε.
Απαράβατος όρος είναι οι να ανοίξουν οι δρόμοι και να μην επηρεαστούν άλλες κρίσιμες υποδομές από τις κινητοποιήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Το κάλεσμα, λοιπόν, το απευθύνω ξανά για μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση χωρίς τελεσίγραφα και με ένα δεδομένο. Το κράτος έχει αντοχές. Το δεύτερο δεδομένο, η όποια κινητοποίηση δεν πρέπει να οδηγεί σε ταλαιπωρία της κοινωνίας».
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Καρυστιανού: «Ο κύβος ερρίφθη, το κίνημα θα γίνει κόμμα»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις