Κυριακή
21 Δεκεμβρίου 2025

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΟΕ ΟΤΑ το πρωί της Κυριακής

Ελλάδα

Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει η ΠΟΕ ΟΤΑ για να συζητήσει την κυβερνητική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των Δήμων.

Στο μεταξύ, ακαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης κατά την οποία αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων στους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Η σημερινή συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην οποία τέθηκε επί τάπητος η απόφαση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε - όπως άλλωστε αναμενόταν - χωρίς να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δηλώνει ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία και συμπλήρωσε πως πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις.

«Η νομοθετική ρύθμιση απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε σαν Ομοσπονδία. Εχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε:

«Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».

Σκουρλέτης: Περιμένουμε την απάντησή τους

Ο κ. Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ΥΠΕΣ δήλωσε: «Σήμερα στην συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης που σκοπεύουμε να καταθέσουμε την Δευτέρα. Δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση» και συνέχισε:

«Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους».

Ο ΑΣΕΠ θα αποφασίσει για τη μοριοδότηση

«Πρόβλεψη θα υπάρχει για τους εργαζόμενους σήμερα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;» ρώτησε δημοσιογράφος τον κ. Σκουρλέτη.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μια μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Θεωρώ ότι μία τέτοια κατεύθυνση έχει βάση» ήταν η απάντηση του υπουργού.

Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει τους συμβασιούχους

«Οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

«Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και να βρουν μια ρεαλιστική λύση για τα δεδουλευμένα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «υπόσχονται μονιμοποιήσεις με συγκαλυμμένο τρόπο».

«Η ανικανότητα, ο πανικός και η αγάπη τους για την καρέκλα δεν τους αφήνει να βάλουν μυαλό», τονίζει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς: «Ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πως, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου;

Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων.

Εξάλλου, ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 - 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι.

Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς.

Συνεπώς, ας μην κοροϊδεύουν άλλο και τους συμβασιούχους και το σύνολο της κοινής γνώμης.

Κατάντησε μονότονο, κουραστικό και εξοργιστικό».

«Η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες.
Οι μοναδικές αιτίες είναι η ανικανότητα, τα ψέματα και οι ιδεοληψίες της», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που συναντήθηκε επίσης με τον κ.Σκουρλέτη διατύπωσε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση.

Υπέρβαση στις τιμές του όζοντος

Νωρίτερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά σε διπλοκατοικία στο Ανήλιο Μετσόβου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Μάχη με τις φλόγες χρειάστηκε να δώσουν αργά το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στις 21:00, πυροσβέστες στο Ανήλιο Μετσόβου, προκειμένου να ελέγξουν πυρκαγιά που ξέσπασε στο ισόγειο διπλο...

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα σε όλη τη χώρα - Που προβλέπονται βροχές και χιόνια

Με τοπικές βροχές θα κυλήσουν οι ερχόμενες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, με τον Θοδωρή Κολυδά να προβλέπει πως όσοι επιλέξουν χειμερινούς προορισμούς για τις διακοπές τους θα δούνε ...

Φόρτωση άρθρων...