Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κυρίαρχος και πάλι ο κορωνοϊός: Απειλεί το ΕΣΥ η JN.1, αυξήθηκαν 44% οι εισαγωγές

Ελλάδα

Κυρίαρχος και πάλι ο κορωνοϊός αυτές τις μέρες, εξαπλώνεται στην κοινότητα με γοργούς ρυθμούς με τα νοσοκομεία να γεμίζουν ασφυκτικά.

Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφει 57 θανάτους μέσα σε μια βδομάδα ενώ 70 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.  

Η αύξηση των κρουσμάτων τόσο του κορωνοϊού, όσο και των άλλων λοιμώξεων οφείλεται στις συναθροίσεις λόγω εορταστικής περιόδου.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα η οποία αγγίζει το 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Γι΄αυτόν τον λόγο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε συστάσεις στους πολίτες με την έκκληση να ακολουθηθούν πιστά κάποια μέτρα, για να κοπεί η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Μάλιστα χθες ο ΕΟΔΥ  έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα δέσμη οδηγιών για το σχολικό περιβάλλον, καθώς από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, επιστρέφουν οι μαθητές και καθηγητές στις τάξεις.

Μάλιστα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και η υποπαραλλαγή JN.1, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη της JN.1.

O καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποίησε ότι αναμένεται να φτάσουμε τα 8.800 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, το άμεσο επόμενο διάστημα.

Συστάσεις από ΕΟΔΥ για κλειστούς χώρους, δημόσια χτίρια και ΜΜΜ

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικόνα χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γονείς 16χρονης αποκάλυψαν σπείρα ανηλίκων που διακινούσε ναρκωτικά - Οι κωδικές ονομασίες και οι διάλογοι «φωτιά»

Η προσπάθεια των γονιών 16χρονης να σώσουν το παιδί τους από τα ναρκωτικά αποκάλυψε τη δράση της οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά σε πλατείες και πάρκα του Παπάγου, του Ψυχικού κ...

Φόρτωση άρθρων...