Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από κορωνοϊό

«Με τα εμβόλια έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από κορωνοϊό», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των εμβολιασμών και παρουσίασε σχετική ανάλυση.

Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην Κυβέρνηση, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. 

Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. 

Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης. 

Συγκεκριμένα, έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο. 

Όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου οι ατελώς εμβολιασμένοι παρουσίαζαν αποτελεσματικότητα 74%. 

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με Pfizer έχουν 90% αποτελεσματικότητα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με Moderna έχουν 97%, όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca έχουν 94% και όσοι έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson 72%.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, λόγω των εμβολίων αποφύγαμε περίπου 8.400 θανάτους, ενώ έγιναν 5.560 λιγότερες νοσηλείες σε εντατικές.

«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων. 

Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν «δουλεύουν», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους «πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους. 

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή.

Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%. 

Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Ακόμα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Επίσης, επισήμανε ότι αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό. 

Ειδικότερα, είπε ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Δηλαδή, διατηρείται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. 

Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. 

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη».

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα:

Aναλυτικά η παρουσίαση:

 

covid_stoixeia___1_

 

covid_stoixeia___14_

 

covid_stoixeia___13_

 

covid_stoixeia___12_

 

covid_stoixeia___11_

 

covid_stoixeia___10_

 

covid_stoixeia___9_

 

covid_stoixeia___8_

 

covid_stoixeia___7_

 

covid_stoixeia___6_

 

covid_stoixeia___5_

 

covid_stoixeia___4_

 

covid_stoixeia___3_

 

 

covid_stoixeia___2_

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...