Τρίτη
27 Ιανουαρίου 2026

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά (Videos)

Ελλάδα

Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη με τις πύρινες γλώσσες στη Βόρεια Εύβοια. Οι Αρχές έχουν εκκενώσει πολλά χωριά.

Η φωτιά, που καίει για τρίτη μέρα, έχει κάψει μεγάλη δασική έκταση, σπίτια και επιχειρήσεις.

Η πυροσβεστικές δυνάμεις με αντιπυρικές ζώνες προσπαθούν να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι.

Αυτή την ώρα εκκενώνονται η Αγία Άννα και το Αγλάδι. 

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας.

Αυτή την ώρα η φωτιά απέχει μόλις εκατό μέτρα από το χωριό Κεχριές όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι έχουν αποκλειστεί δεκαπέντε χωριά μέχρι τώρα, ενώ τα περισσότερα σπίτια κάηκαν στις Ροβιές.

Εναέρια μέσα δεν υπάρχουν αυτή την ώρα στις Κεχριές ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι η φωτιά μπορεί να καταλήξει στην πλευρά του Αιγαίου.

Ωστόσο όπως τόνισε στο evima.gr ο κ. Τσαπουρνιώτης το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι στους Αμέλαντες.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Παράλληλα, η Αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων, οι οποίοι έφυγαν με δικά τους μέσα από την περιοχή, την ώρα μάλιστα που χτυπούσαν οι καμπάνες για την εκκένωση του χωριού.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε και το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές, αλλά και νότια προς τη Δάφνη. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να μην φτάσει η φωτιά στο Μαντούδι.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούνται από τα εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο άργησαν, σύμφωνα με καταγγελίες, να σηκωθούν από το έδαφος το πρωί.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας

Στο μεταξύ, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ,η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η συγκεκριμένη κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 3 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Σχετικά με τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών. Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Βιολάντα»: Τριήμερο δημοτικό πένθος στα Τρίκαλα για τις 5 νεκρές εργαζόμενες

Τριήμερο δημοτικό πένθος ανακοίνωσε ο δήμος Τρικκαίων για τις πέντε εργαζόμενες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα, τα ξημερώματα της Δευ...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με νεκρό βρέφος 3 μηνών

Τραγωδία εκτυλίχτηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα βρέφος τριών μηνών να χάνει τη ζωή του. Ένα βρέφος τριών μηνών μεταφέρθηκε το πρωί της Τρίτης από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Ιππο...

Φόρτωση άρθρων...