Νέα πρόγνωση του καιρού έκανε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η κακοκαιρία Elias είναι αρκετά επικίνδυνη ενώ προβλέπεται και νέα επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει στην ανάρτησή του:

Επικίνδυνη καιρικά η κατάσταση σήμερα

Πολύ ισχυρές καταιγίδες πλήττουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από νωρίς το πρωί σήμερα και τα φαινόμενα θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι και αργά το βράδυ.

Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική - ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σπόράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού. Ήδη προς τη βόρεια Εύβοια μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν κοντά στους 200 τόνους νερού το στρέμα!!!

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αργή μετατόπιση του βαρομετρικού χαμηλού ανατολικότερα όπου εδώ και μέρες στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο παίρνοντας συνεχώς υγρασία και ενέργεια από τα θερμά του νερά.

Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την κακοκαιρία

Το όλο αυτό σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που στο πέρασμά του αφήνει από τεράστιους όγκους νερού μέσα σε λίγες ώρες εως και χοντρό χαλάζι συνοδεία μεγάλου αριθμού αστραπών - κεραυνών, δε φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη χώρα μας.

Προγνωστικό σενάριο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής

Τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη.

Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού που θα αφορά τα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια γεωγραφικά διαμερίσματα, πρόσκαιρα και πιο εσωτερικά στον ηπειρωτικό κορμό με αυξημένο τον κίνδυνο για σφοδρές βροχές - καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα.

Οι πιο υψηλές πιθανότητες να συμβεί αυτό εστιάζονται προς Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου.

Το όλο σύστημα φαίνεται να τείνει να συμπεριφερθεί σαν μια έντονη κυκλωνική ροή αντίστοιχη με αυτή που συναντάμε στους Κυκλώνες τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε ότι αφορά την αντίστοιχη θαλάσσια έκταση που θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί.

Η κατάσταση χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και κατάλληλη προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο που παρουσιάζεται έντονα στα δικά μας προγνωστικά συστήματα τις τελευταίες ώρες.

Ακολουθούν χάρτες για τον όγκο νερού αλλά και τους ανέμους όπου αποτυπώνεται η έντονη κυκλωνική ροή που πάει να σχηματιστεί δυτικά της Κρήτης.