Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ στη δίκη για το Μάτι: «Λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να γίνουν επιτυχημένες ρίψεις»

Ελλάδα

Τον ισχυρισμό ότι τα πτητικά μέσα δεν μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν διατύπωσε ο Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, στην απολογία του στη δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

«Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες. Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν είμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική» ανέφερε και ο Ιωάννης Φωστιέρης και συμπλήρωσε ότι στη δίκη ειπώθηκαν «τραγικά πράγματα».

Όπως ανέφερε, «ακούστηκε στο δικαστήριο να έρθει το πετζετελ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προϊστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε «ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και σημείωσε ότι «υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ».
Εκφράζοντας τη θλίψη του για όσα συνέβησαν είπε στη συνέχεια πως ένας κατώτερος αξιωματικός -όπως χαρακτήρισε τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο- δεν μπορεί να βγάλει άκρη με την υπόθεση.

Αναφερόμενος στο 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018 και δεν ήταν έτοιμη τότε, ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή.

«Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή».

Αναφορικά με την εναέρια επιτήρηση ο κατηγορούμενος ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει με πετζετέλ διθέσια. «Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετελ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους. Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα.».

Η απολογία του Ιωάννη Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή νταλίκας στον Άγιο Κωνσταντίνο - Κλειστή η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Tροχαίο ατύχημα με ανατροπή νταλίκας σημειώθηκε στην έξοδο της δεύτερης σήραγγας της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ της ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ιστιοφόρο «Belem» με την Ολυμπιακή Φλόγα διασχίζει τον Ισθμό της Κορίνθου - Εντυπωσιακές εικόνες

Κι ενώ συνεχίζει το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα, με τελικό προορισμό τη Μασσαλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», το θρυλικό ιστιοφόρο «Belem» που ανέλαβε τη μεταφορά τη...

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Απόπειρα εμπρησμού με drone σε επιχείρηση στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου

Μια απίστευτη απόπειρα εμπρησμού σε επιχείρηση ζωοτροφών στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο ερευνούν οι αρχές. Ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός «π...

Φόρτωση άρθρων...