Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο, Αργολίδα και Βοιωτία – Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για έκτη ημέρα, ενώ οι δυνάμεις τις Πυροσβεστικής δίνουν μάχη να της περιορίσουν

Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σήμερα στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας“.

Προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα. Από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λάιλαπα προς το πυκνό δάσος  Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Απο τα ξημερώματα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις. Επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 49 οχήματα, 10 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 συντονιστικά, ενώ εθελοντές συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.  Στο πεδίο υπό τις οδηγίες του πυροσβεστικού σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ δήλωσε με tweet του ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ έστειλε μια «ομάδα ταχείας ανάπτυξης» στη Ρόδο, η οποία είναι καθ’ οδόν, για τη βοήθεια Βρετανών τουριστών. Ο κ. Λοτζ τόνισε επίσης ότι η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους τουριστικούς πράκτορες «για την υποστήριξη των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και ξένων επισκεπτών. Η εκκένωση αφορούσε 19.000 άτομα. Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία και άλλους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κάρυστο.  

Μήνυμα 112 για τέσσερις οικισμούς στην Κάρυστο

Σε προληπτική εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρα αυτή την ώρα η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και ο δήμος Καρύστου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή απειλεί να φτάσει μέχρι τα σπίτια.

Ήδη πριν λίγο οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ραβιόλος απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέρων μέσων. Επίσης πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κατευθύνεται προς τον οικισμό Λιβάδι και Πλατανιστό. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο καθώς καίει σε 10 εστίες και κατευθύνεται προς την Κάρυστο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε τρεις διαφορετικές εστίες σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα και πέντε αεροσκάφη.

 

Φωτιά στην Αιγιάλεια: Διακοπές στην κυκλοφορία οχημάτων και τρένων

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή Δερβενάκι της Αιγιάλειας έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του 162,5 χιλιομέτρου, στη γέφυρα «Τσαγρή».

Παράλληλα, με εντολή της Πυροσβεστικής διακόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό. Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, το δρομολόγιο 1337 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο.

Βόλος: Φωτιά κοντά στις Γλαφυρές Μαγνησίας στο πεδίο βολής του Στρατού

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου, συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού, και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.

Η φωτιά έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και ισχυρές πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν προκειμένου να την περιορίσουν, ενώ καίγονται περιοχές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και πουρνάρια.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ακούγονται εκρήξεις που προέρχονται από άσκαστα βλήματα του πεδίου βολής.

Εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, συμμετέχουν και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης με ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου tractor.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή.

Μεσσηνία: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Αγία Τριάδα

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Μεσσηνίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 37 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία είχε διακοπεί από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι την Οινόη, και στα δύο ρεύματα, λόγω της πυρκαγιάς στο Καραούλι Μάνδρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...