Τετάρτη
05 Αυγούστου 2026

Πόρισμα για τη μεγάλη φωτιά σε Βοιωτία και Δυτική Αττική: Βραχυκύκλωμα σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος δείχνει η έρευνα

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αποδίδει, σύμφωνα με το πόρισμά της, τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στο Μαύρο Σπιθάρι Βοιωτίας και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική σε βραχυκύκλωμα αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο βραχυκύκλωμα δύο αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται, σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 31 Ιουλίου στη θέση «Μαύρο Σπιθάρι» της Βοιωτίας και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Οι ερευνητές της Πυροσβεστικής, μετά την αυτοψία στο σημείο έναρξης της φωτιάς, καταλήγουν ότι η επαφή δύο εναέριων αγωγών μέσης τάσης, λόγω της έντονης ταλάντωσής τους από τους θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσε ηλεκτρικό τόξο (βραχυκύκλωμα). Οι σπινθήρες που δημιουργήθηκαν εκτοξεύθηκαν πάνω σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πυρκαγιά.

Τι διαπίστωσε η αυτοψία

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΕΕ:

  • Δεν εντοπίστηκαν ίχνη εμπρηστικού μηχανισμού.
  • Δεν προέκυψαν ενδείξεις ανθρώπινης παρέμβασης ή θερμών εργασιών στην περιοχή.
  • Δεν βρέθηκαν αποτσίγαρα ή άλλα στοιχεία που να παραπέμπουν σε αμέλεια.
  • Οι αγωγοί του εναέριου δικτύου έφεραν θερμικές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, προϋπήρχαν της πυρκαγιάς και συνάδουν με την εκδήλωση ηλεκτρικού τόξου.

Το προηγούμενο περιστατικό που προβληματίζει

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι ερευνητές στο γεγονός ότι στην ίδια γραμμή ηλεκτροδότησης είχε εκδηλωθεί φωτιά και στις 27 Ιουνίου, περίπου 150 μέτρα από το σημείο όπου ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου.

Και εκείνη η πυρκαγιά είχε αποδοθεί σε βραχυκύκλωμα από επαφή δύο αγωγών, γεγονός που, σύμφωνα με το πόρισμα, αποτελεί σοβαρή ένδειξη επαναλαμβανόμενου προβλήματος στη συγκεκριμένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάνω από 130.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Η φωτιά, ενισχυμένη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκε με ταχύτητα από τη Βοιωτία προς τη Δυτική Αττική, αποκτώντας χαρακτηριστικά megafire.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάηκαν τουλάχιστον 130.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, χαμηλής βλάστησης και αγροτικών καλλιεργειών, ενώ υπέστησαν ζημιές κατοικίες και υποδομές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο 55χρονος είχε τον πατέρα του νεκρό στον καταψύκτη για τουλάχιστον 2,5 χρόνια για να εισπράττει τη σύνταξη

Φρίκη έχει προκαλέσει η αποκάλυψη στον Μυστρά στη Λακωνία για έναν άνδρα που είχε τον πατέρα του νεκρό στον καταψύκτη. Ο 55χρονος έκρυβε επί τουλάχιστον 2,5 χρόνια τη σορό του νεκρ...

Φόρτωση άρθρων...