Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μέσα στο χωριό η φωτιά στα Βατερά – Τραυματίστηκε πυροσβέστης – Μαρτυρίες για εμπρησμό (Videos&Photos)

Αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στη Βρίσα ανοίχτηκαν πριν από λίγο. Η πυρκαγιά μαίνεται μέσα στο δάσος κατακαίγοντας πεύκα.

Ελλάδα

Στον οικισμό των Βατερών μπήκε η μεγάλη πυρκαγιά. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

Σε τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα τυλίγοντας σπίτια με τις φλόγες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σκάφος του λιμενικού απομάκρυνε κόσμο από την παραλία των Βατερών.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατάσταση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Παράλληλα γίνεται έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έχουν τρακτερ, να βοηθήσουν ανοίγοντας ζώνες.  

Επιπλέον, oλοκληρώθηκε πλήρως ο εφοδιασμός του σημείου συγκέντρωσης των πολιτών στο Στάδιο Πολιχνίτου, με νερά, χυμούς και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου είναι εκεί για τους δημότες για να συμβάλλει σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή των Βατερών, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης βρέθηκε στην περιοχή κι έδωσε εντολή στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκος να διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες για να συμβάλει στην κατάσβεση της αυλαίας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, που επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζήτησε την ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων που επιχειρούν στην μεγάλη Πυρκαγιά της Λέσβου.

Όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν στην φωτιά από την πρώτη στιγμή.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Με Απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός των Βατερών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα Πολιχνίτου.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βατερών έλαβαν μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: Αν είστε στα Βατερά εκκενώστε την περιοχή με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο .

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Λέσβο, ενώ οι φλόγες μπήκαν στα Βατερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για την εκκένωση, έχουμε επιτάξει ΚΤΕΛ και έχουν κινητοποιηθεί όλα τα οχήματα του δήμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια», ανέφερε ο δήμαρχος και επεσήμανε πως έχει αλλάξει η φορά του ανέμου και οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος έκανε λόγο για δύο μέτωπα τα οποία φαίνεται να έχουν ενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει μια ανάσα από την παραλία των Βατερών και η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βεβαιωθούν πως έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι, καθώς αρκετοί έμειναν πίσω παρά το μήνυμα για εκκένωση της περιοχής.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκάφος του Λιμενικού που περιπολεί στην περιοχή απεγκλώβισε εννιά άτομα από παραλία της περιοχής.

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. 

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.  

Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, σπρώχνουν τις φλόγες προς το χωριό Βρίσα, εκεί που υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. 
 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο

Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά – Εκκενώθηκε οικισμός
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά – Εκκενώθηκε οικισμός
Λέσβος: Μεγάλη φωτιά στα Βατερά – Εκκενώθηκε οικισμός
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο: Καίγονται σπίτια στα Βατερά
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο: Καίγονται σπίτια στα Βατερά
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λέσβο: Καίγονται σπίτια στα Βατερά

Photos: Lesvosnews, Stonisi, lesvospost

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Έπεσε πάνω σε περιπολικό για να αποφύγει τον έλεγχο

Επεισοδιακά εξελίχθηκε καταδίωξη αυτοκινήτου που οδηγούσε 46χρονος στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθειά του να διαφύγει δεν δίστασε να πέσει πάνω σε περιπολικό της Αστυνομίας, χωρίς πά...

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη 1 Μαΐου

Δεμένα θα είναι την 1η Μαΐου τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Γενική...

Φόρτωση άρθρων...