Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί; - Τι ισχύει για εμβόλια και επαναμολύνσεις

Ελλάδα

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στην Ελλάδα, για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» (XBB 1.5), με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εκτιμούν πως δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη στο προκαλέσει σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

Η «Κράκεν» έχει παρόμοια στοιχεία με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά η XBB 1.5 δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσο ή αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, στο OPEN.

Μάλιστα, ο καθηγητής τονίζει πως όπως φαίνεται, τα εμβόλια καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

«Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο προστασίας. Δεν είναι τέλειο όσον αφορά στο να κολλήσει κάποιος, το θέμα είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια λειτουργούν πάρα πολύ αποτελεσματικά για αυτόν τον σκοπό», υπογράμμισε.

Η «Κράκεν» αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος υποστηρίζει ότι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.

Όπως εξηγεί, «οι γενετικές αλλαγές που είδαμε έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την παραλλαγή πιο μεταδοτική. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εδώ, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει γίνει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή».

«Έτσι, λόγω αυτού του ποσοστού, ναι, μπορούμε να πούμε ότι και γενετικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Σημαίνει επίσης ότι αρχίζει να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι για κάποιους ανθρώπους που είχαν Covid το φθινόπωρο, μπορούν ξαναπάθουν, λόγω της ικανότητας των μεταλλάξεων της παραλλαγής να επαναμολύνουν», τόνισε έπειτα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, «θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων».

«Για το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί. Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω αυτό γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα Covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο», συμπλήρωσε.

Τι ισχύει για εμβόλια και επαναμολύνσεις

Ανησυχητικά είναι τα όσα λέει η κορυφαία ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Paula Cannon για τη νέα υποπαραλλαγή.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ κινδυνεύουν περισσότερο ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.

Τα συμπτώματα

Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα, λένε οι επιστήμονες, δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι  αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κολωνός: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», είπε η 12χρονη μετά την ενοχή του Μίχου

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη 17χρονη αδερφή της, η 12χρονη από τα Σεπόλια αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του...

ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε γενική απεργία στις 17 Απριλίου

Απόφαση για διεξαγωγή γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου έλαβε η ΓΣEΕ όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή λίγη ώρα μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο για αύξηση του κατώτατ...

Πειραματικά, Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Από σήμερα οι αιτήσεις - Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

Σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία, Πειραματικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία ...

Φόρτωση άρθρων...