Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Ομικρον: Στην Αθήνα τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα

Τα δύο νέα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον 40χρονο άνδρα στην Κρήτη που είναι ο "ασθενης 0" της Omicron στην Ελλάδα.

Ελλάδα

Δύο νέα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Ομικρόν έχουν τεθεί  στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός υγείας Θανάσης Πλεύρης μιλώντας το πρωί του σαββάτου στον ΑΝΤ1.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα και έφτασαν στη χώρα πριν την ισχύ των μέτρων απαγόρευσης, δηλαδή τις 27/11.

Είχαν ήπια συμπτωματολογία και γι' αυτό υποβληθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο. Τα υπό εξεταση δείγματα φέρουν χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά της μετάλλαξης Omicron, αλλά αναμένεται η οριστικοποίηση του γονιδιακού ελέγχου. Προς το παρόν χαρακτηρίζονται ως "ύποπτα" κρούσματα Omicron.

Τα δύο νέα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον 40χρονο άνδρα στην Κρήτη που είναι ο "ασθενης 0" της Omicron στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Πλεύρη

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις.  Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται στην Αθήνα.

«Πέρα από το κρούσμα στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα που εξετάζουμε, άσχετα με το κρούσμα της Κρήτης. Είναι πολίτες που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες. Είναι δύο πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και λίγες ημέρες, έχουν νοσήσει και πλέον παρακολουθούνται στενά για να δούμε εάν νοσούν από την μετάλλαξη δέλτα ή την μετάλλαξη όμικρον. Δείχνουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά από τα PCR τεστ ότι ίσως πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης έκανε νέα έκκληση προς όλους για εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, λόγω και της έλευσης της μετάλλαξης Όμικρον, «η οποία πρέπει να πούμε στους πολίτες ό,τι είναι ήδη στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες. Είναι μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχουμε δει και από τις προηγούμενες μεταλλάξεις ότι τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία για την επικινδυνότητα και την μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα διοικητικά πρόστιμα για τους άνω των 60 και τη συσχέτιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τρίτη δόση.

«Στο πιστοποιητικό νόσησης θα υπάρξουν αλλαγές, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για κάποιον που είναι στο 4μηνο, 5μηνο και θα πρέπει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μας απασχολήσει στο Συμβούλιο των Υπ. Υγείας της ΕΕ τις επόμενες ημέρες το εάν θα θεωρείται ως πλήρως εμβολιασμένος αυτός που έχει κάνει την τρίτη δόση και όχι αυτός που θα έχει κάνει τις δύο δόσεις. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε παράλληλα ό,τι αν αλλάξει ο χρόνος του πιστοποιητικού νόσησης και να ακολουθήσει το τρίμηνο για την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχει τον χρόνο ο πολίτης, με βάση και τα διαθέσιμα ραντεβού να κάνει το εμβόλιο και να μην έχει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας και το κλείσιμο ραντεβού για την τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρη είπε: «Η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι πολύ μεγάλη, έχουν ανοίξει πάνω από 2 εκατομμύρια ΑΜΚΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ραντεβού για την πρώτη δόση. Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 3 μηνών από την δεύτερη δόση άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις 10:00 του Σαββάτου είχαν κλειστεί σχεδόν 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ χθες κλείστηκαν ακόμη 8.300 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε πολίτες 60 ετών και άνω».

«Η πανδημία δημιουργεί ανάλογες ανάγκες στα νοσοκομεία. Πιεζόμαστε. Έχουμε πρόβλημα στις ΜΕΘ ακόμα και μετά την επίταξη γιατρών. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα. Όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ» ανέφερε μεταξύ άλλων για Covid ασθενείς που παραμένουν εκτός ΜΕΘ. 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «το 50% των παιδιών 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαλάνδρι: Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο - Δύο άνδρες και δύο γυναίκες αναζητούν οι Αρχές

Ένοπλη ληστεία τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, μπήκαν στο εστιατόριο και ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού έν...

Κυψέλη: «Το κεφάλι μου είχε γεμίσει με αίμα όλο το πάτωμα», είπε ο 18χρονος που δέχθηκε επίθεση στο σχολείο

Σοκ προκαλούν τα όσα είπε ο 18χρονος μαθητής από τη Νιγηρία, ο οποίος δέχθηκε επίθεση μέσα στο σχολείο του στην Κυψέλη από έναν 19χρονο Γεωργιανό. Ο θύτης οδηγήθηκε στον εισαγγ...

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: Ο Δήμαρχος παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ

Καθαρές και άμεσες απαντήσεις στα θέματα που εγείρει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σχετικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης, έδωσε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβου...

Φόρτωση άρθρων...