Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Μήπως μπέρδεψε Ντ' Ανούντσιο και Παννούντσιο;

Ελλάδα

Ο μέγας σχολιαστής της ΕΡΤ μάλλον έχει μεγάλη θαλασσοταραχή στον εγκέφαλό του.

Όντως, ο φιλόσοφος και δημοσιογράφος Σέρτζιο Παννούντσιο (1886-1944) ήταν στενός φίλος του Μουσολίνι, αλλά και μέγας θεωρητικός του επαναστατικού συνδικαλισμού στην Ιταλία των αρχών τού 20ου αιώνα.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ήταν ένας διανοούμενος που δήλωνε επαναστάτης μαρξιστής και σε μελέτη του με τίτλο Ο Νομικός Σοσιαλισμός ασκούσε οξύτατη κριτική στους μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές και στον μετριοπαθή συνδικαλισμό και τις παραχωρήσεις του.

Με αφετηρία τις ιδέες του Γάλλου Ζωρζ Σορέλ (1847-1922), που θεωρείται κορυφαίος θεωρητικός του μαρξισμού και του επαναστατικού συνδικαλισμού, ο Σέρτζιο Παννούντσιο στα τέλη της δεκαετίας τού 1920 κατηγορούσε τον Λένιν για «παραμόρφωση του μαρξισμού», γράφοντας ότι στην Σοβιετική Ένωση το καθεστώς, αντί να λειτουργεί υπέρ του προλεταριάτου, αντιθέτως το μάχεται.

Οπαδός της εισόδου της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σέρτζιο Παννούντσιο πίστευε ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε στην ανατροπή του φιλελεύθερου συντηρητισμού και θα έφερνε στο προσκήνιο μία κοινωνική δυναμική που εκπροσωπούσε ο Μουσολίνι. Πάνω στην λογική αυτή θεμελίωσε και τις θεωρίες του περί φασισμού, που θεωρούσε ότι ήταν το ανώτατο στάδιο του …σοσιαλισμού.

Έτερος θεωρητικός του φασισμού, αλλά πολύ πιο συντηρητικός, ήταν ο Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο –και πιθανότατα αυτόν θα εννοούσε ο προπαγανδιστής της ΕΡΤ, έχοντας προφανώς μεγάλη τρικυμία στον εγκέφαλό του. Όμως, στην βιασύνη για λασπολογία, αυτά συμβαίνουν. Ιδιαίτερα δε για όσους αγνοούν ότι ο φασισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός (ναζισμός) έχουν κοινή μήτρα, ήτοι τον μαρξισμό-λενινισμό.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: «Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν από τον λαό στις Ευρωεκλογές»

Απάντηση στο δίλημμα περί σταθερότητας που θέτει ο Πρωθυπουργός, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ένα ρεσιτάλ α...

Σε Ημαθία και Πέλλα την Παρασκευή o Μητσοτάκης

Σε Ημαθία και Πέλλα θα περιοδεύσει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το...

Χαλκίδα: Με κουζινομάχαιρο σκότωσαν την 63χρονη - Η Αστυνομία κοντά στον εντοπισμό του δολοφόνου

Τραύματα στον αυχένα από κουζινομάχαιρο έφερε τελικά η 63χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα. Το τραγικό περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, ...

Φόρτωση άρθρων...