Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Μπλε υπερπανσέληνος: Το Μπλε Φεγγάρι «αποχαιρετά» τον Αύγουστο

Ελλάδα

H μεγαλύτερη και φωτεινότερη Πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει στον ουρανό απόψε 30 Αυγούστου, ενώ, αν και ονομάζεται «μπλε υπερπανσέληνος», το φεγγάρι θα είναι πορτοκαλί.

Συνήθως υπάχει μόνο ένα ή δύο σούπερ φεγγάρια το χρόνο, όμως είναι η δεύτερη πανσέληνος του μήνα κι αυτό την κάνει ακόμη πιο σπάνια.

Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

Η επόμενη Πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο).

Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η αποψινή που είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου θα βρίσκεται σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη και θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...