Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: Διεθνείς έρευνες για το κύκλωμα δουλεμπορίας

Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Την ίδια ώρα, διεθνείς είναι οι έρευνες για κύκλωμα δουλεμπορίας που βρίσκεται πίσω από το τραγικό ναυάγιο.  

Αναμένεται η τυπική λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια ζώνη όπου βυθίστηκε το δουλεμπορικό σκάφος τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ηλίας Σιακαντάρης, «περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού, των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πιθανότητες και τις δυνατότητες να βρεθούν επιζώντες, περισσότεροι ναυαγοί. Θα τους ακούσουμε. Ακούσατε, όμως, τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, που σας είπε ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν το εξετάζουν αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μπορεί το Λιμενικό να συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει και εισηγηθεί ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι έρευνες».

Από το ναυάγιο του υπερφορτωμένου με περισσότερους από 700 μετανάστες αλιευτικού σκάφους το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου το πρωί της Τετάρτης, υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανασύρθηκαν 78 σοροί, ενώ από τη θάλασσα περισυνελέγησαν και διασώθηκαν 104 άτομα.

Όσον αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο πολύνεκρο θαλάσσιο δυστύχημα, εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού ποινικών ευθυνών, κατ' αρχάς εις βάρος ατόμων που συνόδευαν τους άτυχους μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε 9 άνδρες εκ των διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι εννιά Αιγύπτιοι συλληφθέντες Αιγύπτιοι αφορούν στην παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Στους εννιά φερόμενους σαν διακινητές και δουλεμπόρους οι έρευνες κατέληξαν κυρίως μέσω των καταθέσεων τις οποίες έλαβαν οι αρμόδιοι ανακριτές από τους επιζώντες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ένας εκ των εννιά φερόμενων ως διακινητών και δουλεμπόρων έχει ήδη ομολογήσει, παραδεχόμενος τη συμμετοχή στην παράνομη και εγκληματική επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και ως εκ τούτου την συνενοχή του.

Το ίδιο άτομο φέρεται να έχει αποκαλύψει στις ελληνικές αρχές κι άλλες λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση. Εν αντιθέσει με αυτόν, οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του εμμένουν στην εξ αρχής θέση τους ότι δεν ανήκουν σε κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων.

Καθώς οι ελληνικές αρχές διερευνούν, με τη βοήθεια πλέον και της Europol, τον μηχανισμό δράσης των διακινητών και το διεθνές δίκτυο «εμπορίας ελπίδας», οκτώ από τους συλληφθέντες Αιγύπτιοι προβλέπεται να παραμείνουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας έως τη Δευτέρα. Ο ένατος νοσηλεύεται, φρουρούμενος στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Σε όλους έχει δοθεί προθεσμία ως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, όταν και θα απολογηθούν.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω της ειδικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει αναλάβει την προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου.
Η συγκεκριμένη έχει εγκατασταθεί στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας), ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για τη συλλογή πληροφοριών. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα είναι τo 2131386000 και το dvi@astynomia.gr, αντίστοιχα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 σε καθημερινή βάση, στα αγγλικά, αραβικά, παστό και ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων από το ναυάγιο, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο κτήριο Κεράνης θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενοχλούσε σεξουαλικά την 11χρονη κόρη της συντρόφου του

Στη σύλληψη ενός 50χρονου στην Πολίχνη προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. O 50χρονος συνελήφθη για αδικήματα που...

Έρχεται κύμα ζέστης τις επόμενες ημέρες - Μέχρι και 35 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος

Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία στη χώρα μας σημαντικά ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 30 και 35 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων η αλλαγ...

Φόρτωση άρθρων...