Νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει η απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών FREMM κλάσης Bergamini, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ελληνικού στόλου. Πρόκειται για δύο πλοία πολλαπλών αποστολών, με βαρύ οπλισμό, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η φρεγάτα Carlo Bergamini (F-590) προβλέπεται να πωληθεί και να μεταβιβαστεί στην Ελλάδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2028, ενώ η Virginio Fasan (F-591) αναμένεται να ακολουθήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2029. Οι δύο FREMM, μαζί με τις τέσσερις ελληνικές Belharra και τις αναβαθμισμένες φρεγάτες MEKO, διαμορφώνουν σταδιακά έναν νέο πυρήνα μονάδων κρούσης υψηλών δυνατοτήτων για το Πολεμικό Ναυτικό.
Πλοία υψηλών επιδόσεων
Οι δύο φρεγάτες έχουν εκτόπισμα περίπου 6.500-6.700 τόνων, μήκος 144 μέτρων και πλάτος 19,7 μέτρων, ενώ η μέγιστη ταχύτητά τους υπερβαίνει τους 27 κόμβους. Η επιλογή των δύο πλοίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της επιχειρησιακής τους εμπειρίας. Έχουν ήδη υπηρετήσει στον ιταλικό στόλο και έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ρίσκο που συνοδεύει την απόκτηση μεταχειρισμένων μονάδων.
Η Carlo Bergamini είναι φρεγάτα γενικής χρήσης . Διαθέτει μεταξύ άλλων 1 ναυτικό πυροβόλο 3 ιντσών και ένα 5 ιντσών, 1 Σύστημα Εκτόξευσης Τορπιλών (2 Τριπλοί Εκτοξευτές) , δύο κάθετους εκτοξευτές με συνολικά 16 κελιά για αντιαεροπορικούς πυραύλους (Αster) και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Η Virginio Fasan έχει σχεδιαστεί με κύριο σκοπό την ανθυποβρυχιακή μάχη, διατηρώντας παράλληλα ικανότητες για αποστολές επιφανείας και αντιαεροπορικής άμυνας. Διαθέτει δύο ναυτικά πυροβόλα 3 ιντσών ενώ βασική διαφορά είναι το συρόμενο σόναρ, το οποίο προσφέρει ανίχνευση υποβρυχίων σε αποστάσεις έως 150 χιλιομέτρων.
Για το Πολεμικό Ναυτικό, η συγκεκριμένη δυνατότητα αποκτά ιδιαίτερη αξία λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου και των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση για την απόκτηση των δύο πλοίων ήρθε μετά την αξιολόγησή τους από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2025, η Carlo Bergamini κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου πραγματοποιήθηκε αναλυτική επιθεώρηση των μηχανικών μερών, των εσωτερικών χώρων, των ηλεκτρονικών συστημάτων, των αισθητήρων, των επικοινωνιών και του οπλισμού. Η εικόνα που αποκομίστηκε ήταν, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, καλύτερη από την αναμενόμενη, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για πλοίο σε εξαιρετική κατάσταση για τα χρόνια υπηρεσίας του.
Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή
Σημαντική παράμετρος της συμφωνίας είναι και η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας. Με την εφαρμοστική ρύθμιση που αναμένεται να υπογραφεί στη Ρώμη στις 8 Σεπτεμβρίου, παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Ιταλίας, προβλέπεται να καθοριστεί και η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.
Ελληνικά ναυπηγεία αναμένεται να εμπλακούν σε εργασίες συντήρησης, υποστήριξης και προσαρμογής νέων συστημάτων, δημιουργώντας παράλληλα τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Οι FREMM στον νέο χάρτη του Πολεμικού Ναυτικού
Η επιχειρησιακή αξία των δύο ιταλικών FREMM δεν περιορίζεται στα χαρακτηριστικά και στον οπλισμό τους. Η ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού δεν αφορά μόνο την απόκτηση σύγχρονων πλοίων, αλλά και τη δημιουργία μεγαλύτερου επιχειρησιακού βάθους. Με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια, η εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού αλλάζει αισθητά. Οι νέες Belharra, οι FREMM και οι αναβαθμισμένες MEKO δημιουργούν έναν συνδυασμό διαφορετικών αλλά συμπληρωματικών δυνατοτήτων.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να διατηρεί περισσότερες μονάδες διαθέσιμες, να επιχειρεί σε διαφορετικές περιοχές και να προσαρμόζει τη σύνθεση των ναυτικών δυνάμεων στις ανάγκες κάθε αποστολής. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η απόκτηση των πλοίων, αλλά η αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στη δομή του στόλου, η εξασφάλιση υψηλών διαθεσιμοτήτων, η εκπαίδευση των πληρωμάτων και η πλήρης αξιοποίηση των συστημάτων τους.
Νέα πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη
Κινήσεις τακτικής από την Τουρκία: Σύμβαση με εταιρεία lobbying του περιβάλλοντος Τραμπ για την απόκτηση F-35
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις