Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Νέες αμοιβές για τις ειδικές αποστολές που εκτελεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι νέες αμοιβές για τις αποστολές και τις ειδικές αποστολές που εκτελεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τις συνήθεις αποστολές και ασκήσεις εντός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ισχύει ως έχει χωρίς καμία αλλαγή, η αποζημίωση των 18 ευρώ περίπου ανά ημέρα. Επίσης, για τις συνήθεις αποστολές και ασκήσεις εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα.

Για τις «Ειδικές Αποστολές» που καθιερώνονται για πρώτη φορά και αφορούν και στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι τις Ειδικές Δυνάμεις μόνο, διευκρινίζεται ότι οι «Ειδικές Αποστολές» θα προσδιοριστούν με Αποφάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων και θα επικυρωθούν από το ΣΑΓΕ συντομότατα, γιατί ο σκοπός είναι να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό τα ποσά που δικαιούται το προσωπικό λόγω της αναδρομικής ισχύος του νόμου από τον Ιανουάριο.

Για αυτές τις «Ειδικές Αποστολές» που εκτελούνται εντός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ισχύουν τα 60 ευρώ την ημέρα, τα οποία μετά από την φορολογία και τις κρατήσεις διαμορφώνονται σε περίπου 40 ευρώ, δηλαδή σε περίπου διπλάσιο ποσό σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα.

Στις εν λόγω «Ειδικές Αποστολές», για το Πολεμικό Ναυτικό θα περιλαμβάνεται το πλοίο Σκοπούν, η ΔΕΑΜ, η Επιτήρηση Ανατολικού Αιγαίου, η Aegean Activity – SNMG2 και οι μεταφορές ύδατος και καυσίμων, με τους συγκεκριμένους πλόες να ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 85% του συνόλου, εάν αφαιρέσουμε τις ασκήσεις που πολύ φυσιολογικά θεωρούνται συνήθεις αποστολές.

Τώρα για τις «Ειδικές Αποστολές» που εκτελούνται εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ισχύουν τα 100 ευρώ, τα οποία μετά από την φορολογία και τις κρατήσεις διαμορφώνονται σε περίπου 65 ευρώ την ημέρα, δηλαδή σε υψηλότερο ποσό σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, που για μία τρίμηνη αποστολή όπως η UNIFIL και η IRINI σημαίνει ότι οι συνολικές αποδοχές των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτές αυξάνονται κατά περίπου 100%.

Πέραν του Πολεμικού Ναυτικού, το μέτρο αφορά τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και ειδικά εκείνους που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή του Έβρου φυλώντας τα χερσαία μας σύνορα, στις βραχονησίδες και στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαίου με τα ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως και στο προσωπικό των Readiness που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα στον αέρα.

Επίσης το μέτρο αφορά και στις «ειδικές αποστολές» του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και έχει σχέση εν γένει με τις κρίσιμες αποστολές ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων που και συνυφασμένες με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι, και τα στελέχη τους κρατάνε μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Καταληκτικά δηλαδή, πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό και δίκαιο μέτρο ουσιαστικής μέριμνας προσωπικού, για όλους εκείνους και όλες εκείνες που αφοσιωμένοι και αφοσιωμένες στο καθήκον κρατάνε την Ελλάδα ασφαλή και ακέραια υπηρετώντας στην πρώτη γραμμή. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο το μέτρο είναι και σωστό και πολύ σημαντικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στίγκας: Υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν – Ναι στην Πρόταση Δυσπιστίας

Οι Σπαρτιάτες θα υπερψηφίσουν την Πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατ...

Φόρτωση άρθρων...