Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Nέο δόγμα πυρόσβεσης: Μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης, σηκώνονται αμέσως εναέρια μέσα

Το νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τη στρατηγική θεώρηση, καθιερώνεται κοινό πλαίσιο αναφοράς, ενώ υιοθετείται ενιαίο πλαίσιο συνθηκών, στο οποίο οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι επικεφαλής βασίζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης επενδύει στην πρόληψη και την ετοιμότητα των δυνάμεων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το επιχειρησιακό δόγμα περιγράφει λεπτομερώς τα στάδια της κινητοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς, το προσωπικό αλλά και τους συνεργαζόμενους φορείς που εμπλέκονται.

Σε περίπτωση φωτιάς θα κινητοποιούνται τουλάχιστον δύο οχήματα με επικεφαλής επιχειρησιακό αξιωματικό, ενώ άμεση θα είναι η εμπλοκή εναέριων μέσων με σκοπό τον έλεγχο του μετώπου.

Μέχρι πρότινος τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε δεύτερο χρόνο και μετά από αίτημα των επίγειων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος.

Άμεση θα είναι και η κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων-οργανώσεων, αλλά των ομάδων ΕΜΟΔΕ, που θα μετακινούνται και με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, σε σημαντικές πυρκαγιές, στο πεδίο θα βρίσκονται συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ άμεση θα είναι η κινητοποίηση ομάδων preposioting.

Ακόμα, ενισχύεται η στελέχωση του επιχειρησιακού Κέντρου «Όλυμπος» με προσωπικό εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα, μέσω του Civil Engage οι δήμοι θα ενημερώνονται άμεσα για τα συμβάντα που εξελίσσονται στην περιοχή αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο – 19 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκρ...

Φόρτωση άρθρων...