Δέσποινα Μόσχου Σκαράκη, Χαλκίδα Ευβοίας
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- 3/4 κούπας σπορέλαιο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα χυμός φράουλας (της αγοράς)
- 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι εσάνς φράουλας
- 2 κουταλιές βότκα
- 2 κουταλάκια σόδα
- ½ κούπα κακάο
- 3 κούπες φαρίνα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- 500 ml χυμός φράουλα
- 6 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση φράουλα (ή βανίλια) (από τις κρέμες που θέλουν βράσιμο)
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλιές ζελέ (σκόνη φράουλα διαλυμένη σε 50 ml χυμό φράουλα)
- 1 κουταλιά μαργαρίνη
- 1 φυτική κρέμα γάλακτος (τύπου Kre Torre)
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
- 2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
- 1 κούπα χυμός φράουλας
- 10 φράουλες
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλιά σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για το παντεσπάνι, χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνουμε έπειτα την εσάνς και τη σόδα διαλυμένη στη βότκα. Ανακατεύουμε την φαρίνα με το κακάο και τα προσθέτουμε στο μίξερ λίγο –λίγο καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν πλέον έχει δημιουργηθεί μια παχύρευστη ζύμη για παντεσπάνι την αδειάζουμε σε ταψάκι 20 εκατοστών το οποίο βέβαια έχουμε βουτυρώσει και μετά αλευρώσει σε όλες του τις επιφάνειες πολύ καλά. Ψήνουμε το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Έπειτα, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε από το ταψάκι με προσοχή.
2. Για την κρέμα, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 400 γραμμάρια από το χυμό φράουλας.
Παράλληλα, σε φλιτζάνι βάζουμε τα υπόλοιπα 100 ml χυμό της συνταγής μαζί με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου η κρέμα να δέσει ελαφρά. Προσθέτουμε μετά τη μαργαρίνη να διαλυθεί, τη σκόνη ζελέ διαλυμένη στο χυμό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφού κρυώσει καλά, χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα να γίνει σαντιγί, ξεχωρίζουμε μία κούπα απ’ όλη την ποσότητα και την προσθέτουμε στη κρέμα ανακατεύοντας πολύ απαλά. Βάζουμε τη κρέμα σκεπασμένη στο ψυγείο και την υπόλοιπη σαντιγί τη μοιράζουμε σε δύο μπολ.
3. Για τη τελική συναρμολόγηση της τούρτας, παίρνουμε το παντεσπάνι και το κόβουμε οριζοντίως στη μέση. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι του σαν βάση σε μεγάλη πιατέλα. Ραντίζουμε την επιφάνεια του με χυμό φράουλας και αλείφουμε με μαρμελάδα. Στη συνέχεια, απλώνουμε τη μισή από τη ποσότητα κρέμας που είχαμε στο ψυγείο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το χυμό και το αλείφουμε με τη σειρά του με μαρμελάδα. Έπειτα, στρώνουμε και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια (και τα πλαϊνά) της τούρτας με τα δύο μπολ σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη. Με μικρό κορνέ ζαχαροπλαστικής, κάνουμε ροζέτες περιμετρικά της τούρτας. Μετά, λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί (μεταλλικό σκεύος που εφάπτεται πάνω από κατσαρόλα που σιγοβράζει νερό) και προσθέτουμε λάδι. Ανακατεύουμε και βουτάμε στο μείγμα μία-μία τις φράουλες μέχρι τη μέση της επιφάνειας τους και τις τοποθετούμε στα πλάγια της τούρτας. Τέλος, κάνουμε «τρεξίματα» (απαλές γραμμές) με τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στην επιφάνεια της και τη βάζουμε στο ψυγείο έως ότου παγώσει ελαφρά και δέσουν τα υλικά.
Χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά
Mερίδες: 16+ κομμάτια

ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ βρίσκεται το 66ο ΤΕΥΧΟΣ (ΜΑΡΤΙΟΥ) του ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ (1€) με 70 μοναδικές συνταγές γραμμένες απόκλειστικά από τους αναγνώστες του.
+ Αν θέλεις και εσύ να συμμετεχεις σ' αυτή τη τεράστια παρέα του ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ (1€) δεν έχεις παρά να μας στείλεις με email (steiletisintagisou@gmail.com) ή ταχυδρομικά (ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, Ισόγειο, Atrina A', Τ.Κ. 15121, Παράδεισος Αμαρουσίου Αττικής) συνταγές που φτιάχνεις στους φίλους, στην οικογένεια, στην/στον αγαπημένο σου!
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις