Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ο Guardian «θυμάται» τις τουρκικές θηριωδίες στην καταστροφή της Σμύρνης - Οργή από Άγκυρα

Ελλάδα

Ο βρετανικός Guardian, ένα από τα διασημότερα και εγκυρότερα Μέσα Ενημέρωσης στον πλανήτη, με αφορμή τη διεθνή προβολή της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη», ανέσυρε από το αρχείο του και αναδημοσίευσε άρθρο που είχε γραφεί το 1922, στο οποίο περιγράφονται τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της καταστροφής της ελληνικής πόλης.

Το εν λόγω δημοσίευμα έχει προκαλέσει την οργή της Αγκύρας, που κάνει λόγο για «ελληνική προπαγάνδα» και «σχέδιο του "εισβολέα" να παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα ως γενοκτονία».

Έκαιγαν και έσφαζαν - Το ρεπορτάζ του Guardian

«Η Σμύρνη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς» είναι ο τίτλος του κειμένου του ανταποκριτή της εφημερίδας στις 16 Σεπτεμβρίου του 1922.

Σε σημείο του κειμένου αναφέρει: «Η φωτιά ξεκίνησε με πετρέλαιο χθες το μεσημέρι από τουρκικά τακτικά στρατεύματα με σκοπό να κρύψουν τα πτώματα των σφαγιασθέντων (Ελλήνων και Αρμενίων) το προηγούμενο βράδυ – υπολογίζονται σε πάνω από χίλιους».

Αλλού γράφει: « Έχουμε τρομακτικές αναφορές για τουρκικές θηριωδίες στη Σμύρνη… Οι Τούρκοι πυρπόλησαν τις αρμενικές και τις ελληνικές συνοικίες και το American Girls’ Collegiate Institute, καθώς και το Ευαγγελικό Κολλέγιο και το Γαλλικό Κολέγιο St Joseph.

Η δεσποινίς Minnie Mills, η διευθύντρια του Κολλεγίου Θηλέων, είδε έναν Τούρκο αξιωματικό να κουβαλάει ένα δοχείο πετρελαίου κοντά στο κτίριο, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Τα κορίτσια του κολεγίου - μαζί με 1.300 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο κολλέγιο εντός του εδάφους του κολεγίου - έπεσαν στα χέρια των Τούρκων προσπαθώντας να διαφύγουν.

Ο Αρμένιος αρχιεπίσκοπος και ο Έλληνας Χρυσόστομος δολοφονήθηκαν.

Χθες το βράδυ οι φλόγες από τα φλεγόμενα σπίτια φώτισαν όλη την πόλη. Στην αποβάθρα του λιμανιού, στο μισοσκόταδο, χιλιάδες πρόσφυγες ήταν στριμωγμένοι κλαίγοντας ή προσεύχονταν γονατιστοί.

Η μόνη συμμαχική βοήθεια που δόθηκε ήταν να φωτίζουν με τους προβολείς των θωρηκτών τις μάζες των προσφύγων, για να τους σώσουν από τις θηριωδίες των Τούρκων στο σκοτάδι».

Η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της αναδημοσιεύει και άλλα τηλεγραφήματα και μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και το τι έγινε τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις με πυρά «στην καρδιά» του Βορείου Αιγαίου

Λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις σε «απόσταση αν...

Κέρκυρα: Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στην πρώην εισαγγελέα για την εξαφάνιση χιλιάδων δικογραφιών

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην πρώην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακουργηματική...

Φόρτωση άρθρων...