Οι ξηροί καρποί αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια για την απώλεια βάρους. Διαιτολόγοι επισημαίνουν τα σημαντικά μεταβολικά οφέλη που προσφέρουν, με έναν συγκεκριμένο ξηρό καρπό να ξεχωρίζει για τις ιδιότητές του.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερη αύξηση βάρους και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Η διαιτολόγος Bianca Tamburello, RDN, της Fresh Communications, αναφέρει: «Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική τροφή για την απώλεια βάρους, επειδή είναι πλούσιοι σε υγιή λιπαρά, τα οποία ενισχύουν τον κορεσμό καθώς και σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που σας κρατούν χορτάτους». Ωστόσο, η ειδικός σημειώνει: «Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να τους αποφεύγετε. Καλό είναι να στοχεύετε σε μία έως δύο μερίδες την ημέρα».
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και ο καθένας παρέχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, τα αμύγδαλα ξεχωρίζουν για τις ιδιότητές τους.
Πώς τα αμύγδαλα βοηθούν στην απώλεια βάρους
Αν αναζητάτε ένα χορταστικό σνακ για να βελτιώσετε την υγεία σας και να χάσετε βάρος, μην ψάχνετε άλλο πέρα από τα αμύγδαλα. Ενσωματώνοντας τα αμύγδαλα στη διατροφή σας, θα δώσετε στο σώμα σας μια ποικιλία ποιοτικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας στην απώλεια βάρους.
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα αμύγδαλα, ιδιαίτερα η φλούδα τους, μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη οφέλη, όπως τα αμύγδαλα, βοηθούν στην υποστήριξη της απώλειας βάρους, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ή να προκληθεί από χρόνια φλεγμονή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δεδομένα έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος σας, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής. Η MacLeod σημειώνει επίσης ότι οι φυτικές ίνες στους ξηρούς καρπούς μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που επίσης βοηθά στη μείωση αυτής της ενοχλητικής φλεγμονής.
Πλούσια σε πρωτεΐνη
Το σώμα σας συνεχώς αναδομεί και διατηρεί τα οστά, τους μύες, τα κύτταρα και τους ιστούς σας, και χρειάζεται πρωτεΐνη για να το κάνει. Η Tamburello σημειώνει ότι ο υπερβολικός περιορισμός των τροφίμων, ένα κοινό λάθος κατά την απώλεια βάρους, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα.
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη επιβραδύνουν την πέψη, κρατώντας σας χορτάτους. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι ένας μεταβολικά ενεργός ιστός που βοηθά στην αύξηση του βασικού μεταβολικού σας ρυθμού (BMR – πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα σας για βασικές λειτουργίες).
Ένας υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός οδηγεί στην καύση περισσότερων θερμίδων. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό τρόφιμο για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
«Οι φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό στις περισσότερες δίαιτες», αναφέρει η Samantha MacLeod, M.S., RDN, διαιτολόγος στην Fresh Communications. «Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο επειδή σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Ενδεικτικό είναι ότι 57 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν πάνω από 7 γραμμάρια φυτικών ινών.
Επίσης, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα αμύγδαλα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών μορίων στο σώμα, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF).