Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Ο Χρυσοχοΐδης «καρατόμησε» τη διοίκηση του «Αγία Όλγα» για τις άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «ξηλώθηκε» η διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» έπειτα από τις καταγγελίες για τραγικές συνθήκες νοσηλείας.

Με εντολή του υπουργού Υγείας παύεται από τα καθήκοντά της η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγία Όλγα», μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τραγικές συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρονται τα εξής:

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι  αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.  Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους,  ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

Η αυτοψία Βαρτζόπουλου στην ψυχιατρική κλινική

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους, μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στη δήλωσή του, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε ότι «υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν» και ότι «η σημερινή κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη», ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διοικητικής ολιγωρίας, τα αίτια και την έκταση του οποίου θα εξετάσω αμέσως μετά και θα εισηγηθώ στον αρμόδιο Υπουργό».

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Υγείας είπε τα εξής:

«Η αλήθεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Εδώ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, όπως και η προηγούμενη, ελέγχθη από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ενώπιον όλων των Διοικητών των Νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, πρώτη στο μέλημα κάθε διοίκησης θα είναι η διατήρηση των όρων υγιεινής, αλλά και αξιοπρέπειας, όχι μόνο στα χειρουργεία και τα εργαστήρια, αλλά κατά κύριο λόγο στους χώρους νοσηλείας και στους χώρους προσωπικής υγιεινής. Γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη.

Ήδη το υπουργείο έχει προγραμματίσει και έχει εντάξει σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης την πλήρη ανακαίνιση όλων των Ψυχιατρικών Κλινικών, όλων των Γενικών Νοσοκομείων της χώρας, έργο που ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ. Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και πριν την έναρξη του νέου χρόνου. Επίσης, υπάρχει και η προοπτική μιας ιδιωτικής χορηγίας. Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη σημερινή κατάσταση και αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

Και ο Υπουργός κι εγώ όποτε χρειάζεται, αλλά και η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και η αρμόδια υποδιοικήτρια, η οποία επιβλέπει τις ψυχιατρικές δομές έχουν επανειλημμένως τονίσει και το λέω και το υπογραμμίζω ότι, οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του Νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους.

Άρα, υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διοικητικής ολιγωρίας, τα αίτια και την έκταση του οποίου θα εξετάσω αμέσως μετά και θα εισηγηθώ στον αρμόδιο Υπουργό».

Εικόνες ντροπής στην ψυχιατρική κλινική του «Αγία Όλγα»

Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα εικόνες ντροπής, που προκαλούν οργή, στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με βρώμικες τουαλέτες, τοίχους και ταβάνια που στάζουν νερά.

Η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Δώρα Κούνα, περιέγραψε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ την άθλια κατάσταση, στην οποία αναγκάζονται να διαβιούν 20 ασθενείς και να εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές.

«Ήταν ένα κτίριο κόσμημα, αυτή τη στιγμή είναι ένα κτίριο επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζόμενους. Οι τοίχοι πέφτουν, το νερό πέφτει μέσα, δεν γίνεται άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει κάτι να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, δήλωσε πως «η διοίκηση του νοσοκομείου μας έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχει μία μελέτη, η οποία έχει πάει στο υπουργείο και… περιμένουμε». «Η κλινική εκπέμπει SOS, ενώ στην ψυχιατρική συστεγάζεται και το αρχείο του νοσοκομείου. Η κατάσταση είναι τραγική πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους υπόλοιπους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτές τις τουαλέτες που βλέπετε, δεν έχουμε άλλες».

Την μαρτυρία του κατέθεσε και ο Θεόδωρος Αλονισιώτης, γιατρός στη μονάδα του «Αγία Όλγα», αναφέροντας ότι η υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου είχε έρθει πριν τρία χρόνια στο νοσοκομείο και «μας είχε υποσχεθεί ότι υπάρχει μία χρηματοδότηση για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και ότι κάποιο ποσό θα ερχόταν και για το δικό μας τμήμα, αλλά δεν έγινε ποτέ τίποτα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - «Να συλληφθούν οι δράστες που κακοποίησαν το χάσκι»

Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά την υπόθεση της άγριας κακοποίησης του χάσκι Όλιβερ στην Αράχωβα. Κρατούν πλακάτ με φω...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Σκυλιά επιτέθηκαν και σκότωσαν γυναίκα στη Νεοχωρούδα

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (10/12) σε περιοχή της Νεοχωρούδας του νομού Θεσσαλονίκης όταν σκυλιά τραυμάτισαν θανάσιμα μία γυναίκα. Σύμφωνα με τα...

Φόρτωση άρθρων...