Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι απειλούνται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας

Νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει ο μεγάλος αριθμός αρνητών και επιφυλακτικών έναντι των εμβολίων. Το πέμπτο κύμα της πανδημίας απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. Ο επερχόμενος χειμώνας προκαλεί έντονο προβληματισμό σε Κυβέρνηση και επιστήμονες. 

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, περιέγραψε χθες την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τον προβληματισμό για τη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης. Ο καθηγητής τονίζοντας πως «η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη» εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που βιώνουν.

Όπως ανέφερε, δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι. Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα

«Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα». «Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για τους μήνες που έρχονται, καθώς «θα είναι δύσκολοι» όπως είπε και εξ’ αιτίας του καιρού, αλλά και των νέων ιών που θα εμφανιστούν.

Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι'αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.

«Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Στους πολίτες κάτω των 60 τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Έντονη ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων παραμένει έντονη, την ώρα που για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 3.000.

Στο επίκεντρο είναι η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά να μπαίνουν επίσης στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Προβληματισμός υπάρχει και για τις εορταστικές εκδηλώσεις εν όψει του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη.

«Αν δεν γίνει ισχυρή ανίχνευση πριν την παρέλαση με τον συνωστισμό που θα υπάρχει θα έχει μεγάλη κοινωνική συναναστροφή. Να υπάρχουν περιορισμοί, να φοράνε μάσκα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Στους 100 ασθενείς διασωληνώνονται οι 30 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τη σημασία της τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου και κυρίως την αφόρητη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Καπραβέλος επισήμανε πως ο κοροναϊός «σαρώνει» τη Βόρεια Ελλάδα, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ως αίτια την κούραση που επικρατεί και τη μη συμμόρφωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Παράλληλα, υπάρχει αμφισβήτηση γιατί οι πολίτες δεν έχουν τον προσωπικό τους γιατρό στο πλάι. 

«Η επιδείνωση είναι ραγδαία, επειδή προσβάλει τον πνεύμονα», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Έχουμε χάσει το γέλιο εδώ και ενάμισι χρόνο. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Έρχονται νέα δεδομένα. Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται», δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι σαν ένα μεγάλο κορωνοπάρτι»


Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραπληροφόρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας αλλά και της εμβολιαστικής κάλυψης, με τον ίδιο να αποκαλύπτει πως του έχουν πει ότι ο κοροναϊός δεν υπάρχει και πως έχει δεχτεί λεκτικές επιθέσεις.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει». «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θεωρείται ως η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της ανοσίας. Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας επηρεάζει και τους άλλους ασθενείς και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπανικολάου εξαντλεί όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξει τις 30 κλίνες εντατικής των αρρώστων με Covid.

«Η γρίπη είναι πιο βαριά γιατί εξασθένησε η ανοσία μας. Έχουμε τώρα δύο χρόνια που έχουμε υποτιμήσει την γρίπη και η πίεση θα είναι πιο αφόρητη τον χειμώνα. Βλέπουμε το κακό να έρχεται και δεν έχουμε τα μέσα να το πολεμήσουμε», κατέληξε ο γιατρός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έφεση στο βούλευμα αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους Νίκος Μιχαλολιάκος, θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, ...

Φόρτωση άρθρων...