Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Ποιοι παράγοντες έφεραν την καταστροφή και οι ενδείξεις για εμπρησμό

Καταστροφική ήταν η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Φυσικό περιβάλλον, σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα, Ντράφι και Διώνη.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές ψάχνουν στοιχεία επιβεβαίωσης για τυχόν εμπρησμό στις δύο εστίες σε Πεντέλη και Ντράφι.

Δύο εστίες φωτιάς υπήρξαν στο Νταού Πεντέλης, στη θέση Βαγιάτη. Στα δύο σημεία δεν υπάρχουν καλώδια και πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ και δύσκολα θα μπορούσε να ξεσπάσει φωτιά με… φυσικό τρόπο, με αυτανάφλεξη.

Τα σημεία έναρξης είναι δυσπρόσιτα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από κάποιους χωματόδρομους. Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές ενδείξεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πως η πυρκαγιά που κατέκαψε κατοικίες, επιχειρήσεις και περίπου 15.500 στρέμματα δασικής έκτασης είναι έργο εμπρηστών, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος να διερευνούν τα αίτια, αναζητώντας στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις.

Αυτή ήταν η έναρξη και η εξέλιξη ακόμη πιο εφιαλτική για τουλάχιστον δεκαπέντε περιοχές, που από χθες μετρούν πληγές και καταστροφές. 

Οι δύο εστίες φωτιάς δημιούργησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο ενεργά μέτωπα. Το ένα κινήθηκε στην κορυφογραμμή της Πεντέλης και το δεύτερο σε μια ρεματιά που οδηγούσε στο Ντράφι.

Οι τέσσερις παράγοντες που έφεραν την καταστροφή

Σε αυτή τη φάση που οι πληγέντες μετρούν τις πληγές τους, οι ειδικοί περιορίζονται στον εντοπισμό των τεσσάρων παραγόντων που έφεραν την καταστροφή.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτοί είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα, ο συνδυασμός αστικού ιστού και περιαστικού δάσους, η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και η σύνθεση της μεσογειακής βλάστησης που «ευνοεί» τις πυρκαγιές.

Να τα βάλεις με τους ανέμους δεν μπορείς, ούτε να αλλάξεις τη σύνθεση της μεσογειακής βλάστησης. Μπορείς όμως, όπως εξηγεί στα «Νέα» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, να διαχειριστείς την καύσιμη ύλη και να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας εκεί που «μπλέκουν» οι κατοικίες με τη γεωργική καλλιέργεια και το περιαστικό δάσος.

Στο μεταξύ από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης έπειτα από μια ισχυρή βροχόπτωση, ενώ ο κίνδυνος για κατολισθήσεις είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερος. Αυτό τονίζει ο ειδικός σε θέματα φυσικών καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Διακάκης.

Καταγραφή ζημιών στην Πεντέλη

Σήμερα θα γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής στο Νταού Πεντέλης. Το μεσημέρι της Τετάρτης αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η φωτιά κατέκαψε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων. Σχετικά με τις φθορές σε οικίες, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 15 αυτές που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα από τις 19 οικίες που ελέγχθηκαν, 4 έχουν κριθεί κατοικήσιμες, 8 προσωρινά ακατάλληλες και 7 επικίνδυνες. Από τους 5 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν 1 είναι κατάλληλος, 1 προσωρινά ακατάλληλος και οι υπόλοιποι 3 επικίνδυνοι. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και σήμερα.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής για Πεντέλη: Δύο πυρκαγιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα

Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν στην Πεντέλη οι δύο φωτιές, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Ο Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι «στο σημείο στο Νταού υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως, αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών».

Ο Γιάννης Αρτοποιός πρόσθεσε ότι «ελέγχονται όλα τα δεδομένα». Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, «ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι».

Όσον αφορά στη φωτιά στα Μέγαρα ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο οχτάωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Πρώτιστο μέλημά μας, επανέλαβε, ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Απομακρύναμε 85.000 με 90.000 κόσμο μια ολόκληρη μεγάλη πόλη σε έναν  δασικό/ οικιστικό ιστό μαζί με τους συναδέλφους μας αστυνομικούς, ειδάλλως θα είχαμε πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία μικρή ή μεγάλη αναζωπύρωση, ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο «καντηλάκι», και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή, από το σημείο της περιοχής», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Αρτοποιός.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πύργος: Σοβαρή συμπλοκή μαθητών σε σταθμό του ΚΤΕΛ – Στο νοσοκομείο ένας 19χρονος (Photos)

Σοβαρή συμπλοκή μεταξύ μαθητών συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στον σταθμό του ΚΤΕΛ στα Χαλικιάτικα, στον Πύργο. Δύο 19χρονοι λογομάχησαν και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν, με...

Φόρτωση άρθρων...