Κυριακή
02 Ιουνίου 2024

ΟΗΕ: Βέτο από ΗΠΑ στην ακύρωση απόφασης Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Ελλάδα

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Την ψηφοφορία έχει ζητήσει η Αίγυπτος.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί μια «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Στο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε μεταξύ των μελών του Συμβουλίου το Σάββατο, ζητείται η ανάκληση της μονομερούς απόφασης για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, όπως ανέφεραν διπλωμάτες που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται επίσης ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγμάτευσης και ότι οποιαδήποτε απόφαση ή πράξη που έχει ως στόχο να τροποποιήσει «τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση" της πόλης "είναι άκυρη και μη γενόμενη και πρέπει να ανακληθεί».

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουάσιγκτον, στενή σύμμαχος του Ισραήλ, έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε κάθε σχέδιο ψηφίσματος που τίθεται σε ψηφοφορία και έχει καταφύγει σε αυτό το μέτρο πολλάκις κατά το παρελθόν.

«Το σημαντικό είναι να λάβουμε την υποστήριξη των 14 εκ των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε αυτό το κείμενο, υπογράμμισε παλαιστινιακή διπλωματική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι σοκαρισμένη από το βέτο που άσκησε η Ουάσιγκτον στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ζητείτο από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει «χάσει την αντικειμενικότητά» της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται «αναποτελεσματικό» μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.

Αμπάς: Πρέπει να είναι κάποιος "τρελός" για να αφήσει την Ουάσιγκτον να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε σήμερα ότι θα έπρεπε να ήταν κάποιος «τρελός» για να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή με στόχο την επίτευξη της ειρήνης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και υποσχέθηκε να ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειες για την πλήρη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Ο Αμπάς πήρε τον λόγο και μίλησε στη Ραμάλα ενώπιον υψηλόβαθμων Παλαιστινίων αξιωματούχων που συνεδρίασαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση, την 6η Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε προτού οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ το οποίο καταδίκαζε τη μονομερή αυτή αναγνώριση.

«Οποιοσδήποτε επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον ρόλο του εταίρου ή του μεσολαβητή στη διαδικασία για την ειρήνευση είναι τρελός», υπογράμμισε ο Αμπάς.

Από την 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τη διοίκηση Τραμπ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, όμως δεν θα συναντήσει κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε και να επιστρέψουμε πολλές φορές ενώπιον των ΗΕ προκειμένου να καταστούμε πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Μαχμούτ Αμπάς.

«Δεν μας λείπει τίποτα. Διαθέτουμε μια πολιτική εξουσία, διαθέτουμε εδάφη και σύνορα. Έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριστούμε από τον υπόλοιπο κόσμο» κατέληξε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Η Άγκυρα δηλώνει σοκαρισμένη από το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Ιερουσαλήμ

Η τουρκική κυβέρνηση είναι σοκαρισμένη από το βέτο που άσκησε η Ουάσιγκτον στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ζητείτο από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, επισήμανε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει "χάσει την αντικειμενικότητά" της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται "αναποτελεσματικό" μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Μέι

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει «έντονες προσπάθειες» προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συζήτησαν το βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με το οποίο καλείτο η Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, συμφώνησαν επίσης ότι οποιαδήποτε νέα εστία έντασης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το πρόγραμμα της δεύτερης εβδομάδας Πανελληνίων Εξετάσεων – Έναρξη εξετάσεων για τα γυμνάσια

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα διεξαγωγής Πανελληνίων Εξετάσεων, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να έχουν εξεταστεί στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και έτσι, από την ερχόμενη ...

Φόρτωση άρθρων...